Crna Gora
13

Klix.ba na regionalnom samitu o ESG standardima: Ili ćemo biti pioniri ili ćemo zaostati

B. R.
U tivatskom Porto Montenegru danas je otvoren regionalni događaj posvećen ekonomskom razvoju i upravljanju koji su u svrhu društvene dobrobiti i zaštite okoliša. Klix.ba je među ovogodišnjim učesnicima samita.

Organizatori dvodnevnog samita su organizacija Sustineri Partners, Porto Montenegro i Vlada Crne Gore koji su poručili da je ovo prvi ovakav samit uovom dijelu Evrope o ESG-u (zaštiti okoliša, održivom razvoju i upravljanju).

Izvršna direktorica Sustineri Partnersa Biljana Braithwaite je istakla da je Crna Gora centralna tačka razgovora sa ključnim osobama o ključnim temama. Napomenula je da su ESG standardi prilika za Zapadni Balkan, kojem pripada i Bosna i Hercegovina, jer su pojedini dijelovi svijeta izgubili nepovjerenje usljed nemara prema radnicima i okolišu.

"Možemo biti mjesto iz kojeg će dolaziti robe i usluge sa ESG standardom", dodaje.

Prema njenim riječima, ili ćemo biti pioniri ili ćemo zaostati - voz polazi sa stanice.

Govoreći o značaju ESG-a, naglasila je da su investicije po ESG standardima prošle godine u cijelom svijetu iznosile biše od 40 triliona dolara, a da bi do 2025. godine trebale biti čak 50 triliona dolara.

Crnogorski ministar ekonomije i turizma Goran Đurović je ukazao da je ESG imperativ. Svoju državu je naveo kao prvom državom regiona koja je definisala novi model ekonomskog koji podrazumijeva prelazak sa linearne na kružnu ekonomiju, i to do 2030. godine.

Upozoreno je da oni, a to se prije svega odnosi na kompanije, koji ne budu primjenjivali ESG standarde biti u većem riziku. Napomenuto je da su klimatske promjene najveći rizik, otuda imperativ da kompanije budu mnogo odgovornije prema društvu i okolišu - samo će tako biti ekonomski i na svaki drugi način održive.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović je naglasio da je ESG utoliko veći imperativ zbog geopolitičkih izazova. Konstatovao je da zelena ekonomija može biti motor razvoja Zapadnog Balkana, ali i donijeti dobrobit ugroženim kategorijama društva. Zaključio je da riječ o nužnosti radi dobrobiti svakog čovjeka.

Samit ima više od 400 učesnika te su ga podržale velike kompanije.