Privreda
123

Klas u prvih deset mjeseci povećao prodaju brašna za više od 90 posto

Klix.ba
Bosanskohercegovačka prehrambena industrija Klas d.d. Sarajevo u prvih deset mjeseci ove godine povećala je proizvodnju i prodaju brašna za 93 posto u odnosu na isti period lani.

Sve vrste Klasovog pšeničnog brašna bilježe povećanje realizacije, kako na domaćem tako i na inozemnim tržištima, a prednjače Zlatni puder, Klasovo brašno tip 500, kao i tip 750.

"Do izražaja su došli kvalitet i snaga branda. Uspjeli smo u proteklih šest mjeseci uposliti kapacitete Klasovog mlina za koji kažu da je najbolji u ovom dijelu Evrope. Vratili smo se na police trgovina i sada predstoji dalje povećanje našeg udjela na domaćem tržištu brašna i peciva. Nema pite bez Klasovog brašna“, kazao je tom prilikom Rusmir Hrvić direktor kompanije Klas d.d. Sarajevo.

Klasovo brašno se proizvodi od najboljih sorti pšenice, i posebno je prilagođeno za razvijanje tijesta, te jela i peciva sa naših podneblja kao što su pite, pogače i domaći kolači. Prerada pšenice odvija se u najvećem i najsavremenijem mlinu u Jugoistočnoj Europi, čiji je kapacitet 450 tona dnevno.

Kompletan proizvodni proces je automatiziran i ni u jednom trenutku pšenica potrebna za proizvodnju ne izlaže se rizicima koji bi mogli narušiti njen tehnološki i zdravstveni kvalitet.

"Spremni smo da kompletne potrebe Klasa za pšenicom, ali i drugim žitaricama, zatim voćem i povrćem, u cilju razvoja domaće privrede da zadovoljimo najprije od domaćih proizvođača. Ovo bi moglo značiti otvaranje novih radnih mjesta u sektoru primarne poljoprivredne proizvodnje. Klas je sa kapacitetima proizvodnje hrane od 140.000 tona godišnje, kompanija od državnog značaja, i mi smo spremni staviti sve raspoložive kapacitete proizvodnje hrane u službu razvoja cijele Bosne i Hercegovine“, riječi su Hrvića.

Klas spada među ponajbolje bosanskohercegovačke brandove uopće sa tradicijom od 112 godina uspješnog poslovanja u prehrambenoj industriji, sa savremenom tehnologijom, sistemom za kontrolu sigurnosti hrane, te velikim pekarskim znanjem i kvalitetom proizvoda, višestruko nagrađivanih širom svijeta. Kvalitet Klasovih proizvoda potvrđen je i certifikatima kao što su ISO 9001:2000, HACCP, ISO 14001:2005 i HALAL.

Od marta ove godine, Klas je dio AS GROUP koja zapošljava 2.700 radnika i u okviru koje uz Klas d.d. Sarajevo, posluju kompanije AS d.o.o. Jelah, Vispak d.d. iz Visokog, Oaza d.o.o. Tešanj, Sprind d.d. Sarajevo, Mlin i pekara Ljubače - Tuzla, Napredak d.d Tešanj, Fortitudo d.o.o. Travnik, Vemal d.d. Tešanj.