Kontrola izvoza plina
36

Kineske kompanije žele otkupiti dionice Shella u ruskoj gasnoj industriji

S. Š. U.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon što su kineske vlasti najavile da će ojačati veze sa Rusijom, uprkos zapadnim sankcijama zbog invazije na Ukrajinu, energetske kompanije u većinskom vlasništvu države imaju namjeru otkupiti dionice ruskog gasa od kompanije Shell.

Ključne kineske državne energetske kompanije u pregovorima su sa Shell Plc-om o kupovini udjela te kompanije u velikom planu projekta kojim bi kontrolirale izvoz ruskog plina.

Razgovori su u ranoj fazi i ostaje moguće da se kompanije neće uspjeti dogovoriti. Shell svakako namjerava prodati svoj udio u projektima izvoza plina iz Rusije a ostaje otvoren i za razgovore sa drugim potencijalnim kupcima izvan Kine.

Razgovori ruskih i kineskih vlasti o potencijalnom spajanju dijelova kompanija u konzorcij počeli su nakon što je Shell najavio izlazak sa ruskog tržišta energentima.

Kompanije Exxon Mobil Corp. i Shell najavile su kako će napustiti tržište vrijedno nekoliko milijardi dolara nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu.

To će za posljedicu imati plaćanje odštete ostalim investitorima u vrijednosti od 5 milijardi dolara, a koliko je procijenjena vrijednost projekata na ruskom tržištu gasa. Kako bi izbjegle loše poslovanje, kompanije su odlučiti prodati svoje udjele i time izbjeći plaćanje odštete.