Privreda
0

Jandrić: Smiješna je izjava da je u "Birču" bila mafija, a da vlast to nije znala

FENA
Smiješna je izjava ministra finansija Republike Srpske (RS) Zorana Tegeltije da je "mafija" bivše rukovodstvo Fabrike glinice "Birač“, a da to vlast RS-a nije znala, izjavio je danas predsjednik Izvršnog odbora Narodnog demokratskog pokreta (NDP) i šef poslaničkog kluba u Narodnoj skupštini RS-a Krsto Jandrić.

"To podrazumijeva da svako može doći u RS i raditi šta hoće, jer u vlasti RS-a ne znaju ko su oni", rekao je Jandrić danas na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Podsjetio je da je opozicija, a posebno poslanici NDP-a, ukazivala bezbroj puta dosad na probleme u „Birču“.

"Međutim, oni su to ignorisali i svi su građani to mogli da vide", rekao je Jandrić i izrazio sumnju da bi se sličan scenarij mogao desiti i s Rafinerijom nafte u Bosanskom Brodu.

Najave SNSD-a da će pokrenuti postupke smjene SDS-ovih kadrova u lokalnim zajednicama, Jandrić je prokomentirao riječima da je licemjerno reći da novi načelnici ništa nisu uradili za godinu dana, budući da su iza SNSD-a zatekli „malo je reći haos“.

"SNSD-ovi načelnici su ostavili bezbroj problema i dugova", rekao je Jandrić i naveo samo primjer Kneževa/Skender-Vakufa te upitao šta je to SNSD učinio u proteklim godinama uz sva sredstva koja su potrošena od privatizacije i sukcesije.

Odbacio je kao neosnovane tvrdnje premijerke RS-a Željke Cvijanović da opozicija nema argumente za svoje kritike, navodeći da oni ne samo da iznose primjedbe, već i pisane dokumente, ali institucije sistema na neregularnosti ne reagiraju.

"Kako vlast radi, bilo bi više nego neodgovorno od opozicije da šuti", rekao je on i dodao da iz vladajuće većine ne stižu demantiji onog na šta ukazuje opozicija, već samo tvrdnje o tome šta je sadašnja opozicija radila dok je ona bila u vlasti.

Predsjednik Izvršnog odbora NDP-a danas je kritikovao i stanje u oblasti zdravstva u RS-u, u kojem je, kaže, novac trošen nedomaćinski, što je dovelo do kolapsa tog sistema zbog čega trpe građani.