Privreda
0

Investitor izgradnje HE "Mrsovo" promijenio vlasnika

Piše: G. D.
Rješenjem Vlade RS-a, koje je objavljeno 4. novembra ove godine u 97. broju "Službenog glasnika", odobrena je promjena vlasnika u koncesionom privrednom društvu "Comsar Energy Hidro" d.o.o. Banja Luka prenosom 100 posto udjela sa dosadašnjeg vlasnika "Comsar Energy Trading" na novog vlasnika "Comsar Hidro Holding Limited", koji se nalazi na Malti.

"Comsar Energy Hidro" je investitor izgradnje Hidroelektrane "Mrsovo" na rijeci Lim. Protočna hidroelektrana će imati instalisanu snagu od 36,8 MW i bit će priključena na elektroenergetsku mrežu 2016. godine.

Elektrana će se priključiti na EES Republike Spske na 110kV naponskom nivou, što je uslovljeno snagom HE i blizinom pogodnih priključnih čvorišta napona 110kV. Prema idejnom rješenju sa aspekta elektroopreme usvojeno je rješenje sa tri trofazna sinhrona generatorа (G1,G2,G3) i tri blok-transformatora (T1,T2,T3). Generatore će pokretati tri vertikalne Kaplan turbine, svaka nazivne snage 12,43 MW.

Promjenom vlasnika omogućava se pojava takozvanih "transfernih cijena", koje se najčešće pojavljuju upravo u uslužnim djelatnostima. Transferne cijene su one po kojima se prodaju proizvodi i usluge između povezanih lica, kao i davanje međusobnih pozajmica i kredita. S obzirom na to da se radi o prometu između povezanih lica, postoji mogućnost za manipulisanje u cilju izbjegavanja plaćanja poreza.