Privreda
72

Halimović: Jaka mala privreda osigurava ekonomski i društveni napredak FBiH

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta u protekle četiri godine, generalno, podržavalo je projekte koji imaju za cilj poboljšanje uvjeta za rast i razvoj malih i srednjih preduzeća (MSP).

U narednom periodu potrebno je nastaviti realizaciju strategije razvoja MSP-a i kreirati okvir za stvaranje održivog, međunarodno konkurentnog i izvozno orijentiranog sektora MSP-a te na taj način osigurati ekonomski i društveni napredak za Federaciju BiH, rekao je federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Sanjin Halimović u intervjuu za Agenciju Fena, govoreći o aktivnostima Ministarstva na čijem je čelu proveo posljednje četiri godine.

Halimović je naveo da je pružena direktna potpora sektoru MSP-a s ciljem njegovog rasta i opstanka, očuvanju postojećih radnih mjesta, stvaranju uvjeta za nova zapošljavanja, kao i podrška osnivanju novih subjekata male privrede u Federaciji BiH.

  • Poticajna sredstva planirana za razvoj sektora MSP-a su dodjeljivana kao kreditna i grant sredstava. Izuzetno smo ponosni što smo s relativno skromnim sredstvima kojima raspolaže ovo ministarstvo uspjeli da realiziramo projekte koji su znatno doprinijeli razvoju ugodnog poduzetničkog ambijenta u Federaciji BiH, ambijenta koji je doprinio jačanju poduzetničke infrastrukture, rastu i razvoju poduzetništva i obrta, odnosno povećanju broja subjekata male privrede, povećanju broja uposlenih, povećanju učinkovitosti i konkurentnosti male privrede i bolje prilagođavanje međunarodnom tržištu. Realizacijom zacrtanih strateških ciljeva ovo ministarstvo će u potpunosti doprinijeti razvoju male privrede na području Federacije BiH, koja čini najvitalniji i značajan segment privrednog i jedinstvenog prostora BiH - rekao je Halimović.

31.005.400 KM poticajnih sredstava

Posebno ističe da je ovo ministarstvo od 2011. do 2014. godine, u cilju poticanja razvoja malog gospodarstva, a u skladu sa svojim planom rada, odobrilo 31.005.400 KM poticajnih sredstava, od čega je 18.118.800 KM grant/nepovratnih sredstava, dok se ostatak odnosi na kreditna sredstva uz povoljnu kamatu stopu do 2 posto.

  • Za nova uposlenja ovo ministarstvo nije dodjeljivalo poticajna sredstva, slično kao što to radi npr. Zavod za zapošljavanje, već su nova upošljavanja "posljedica" realizacije projekata za koje su odobrena i dodjeljena finansijska sredstva. Činjenica je da se kroz jedan od kriterija "povećanje uposlenosti“ pri odabiru korisnika sredstava vrši stimulacija onih korisnika/aplikanata koji kroz svoje projekte predviđaju i nova upošljavanja. Na taj način je u periodu 2011.- 2013. godina uposleno oko 450 novih osoba, dok je realizacija projekata i novih upošljavanja za 2014. godinu još u toku i očekuje se upošljavanje oko 250 osoba - naveo je Halimović.

Na sličan način, po njegovim riječima, Ministarstvo daje potporu i gospodarskim subjektima koji se bave izvozom, gdje ih također stimulišu kroz kriterij "orijentiranost ka izvozu“. Tako je u 2014. godini za 37 gospodarskih subjekata koji se bave izvozom kroz projekt "Poticaj poduzetnicima izvoznicima“ odobreno i dodjeljeno 496.180 KM poticajnih grant finansijskih sredstava.

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta u protekle četiri godine i ministar Halimović, kako kaže, posebnu pažnju posvetili su poduzetničkim zonama jer su veoma značajan instrument privlačenja investitora i potrebno ih je posmatrati kao jedan cjeloviti proizvod.

  • Njih ne čini samo zemljište opremljeno potrebnom infrastrukturom, već i efikasna općinska administracija, obrazovana radna snaga, olakšice i poticaji za investitore. Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta je spoznalo značaj ulaganja u ovaj segment male privrede, pa je tokom posljednje četiri godine izdvojilo znatna finansijska sredstva u vidu grantova općinskim strukturama za izgradnju infrastrukture u poduzetničkim zonama. Za vrijeme mandatnog perioda 2011.- 2014. godina Ministarstvo na čijem sam čelu je za poduzetničke zone u Federaciji BiH izdvojilo 5.669.000 KM. Po godinama to izgledalo ovako: 2011. godine 1.634.830 KM, 2012. godine 1.000.000 KM, 2013. godine 1.495.245 KM, a 2014. godine 1.570.000 KM , zajedno sa švicarskom vladom i UNDP-om - naveo je ministar Halimović.

Posebna pažnja izgradnji poduzetničke infrastrukture data je i u projektu "Razvoj malog i srednjeg poduzetništva u Federaciji Bosne i Hercegovine“ koji je sastavni dio Strategije ekonomskog razvoja Federacije BiH. Jedan od osam strateških ciljeva u ovom projektu je upravo jačanje poslovne infrastrukture.

Izgradnja poslovnih zona

Dodjela poticajnih sredstava Ministarstva za poslovne zone, kako kaže ministar Halimović, je dodatno animirala općinske strukture da pokrenu ili ubrzaju aktivnosti na izgradnji poslovnih zona.

  • Osim izdvajanja kroz grantove za poduzetničke zone, u FBiH smo pružali podršku i omogućili da određeni broj zona bude odabran za podršku u izradi studija izvodljivosti u okviru IPA projekata. Za studije izvodljivosti, EU je iz instrumenata pretpristupne pomoći uložila 1,3 miliona eura. U okviru projekta je pripremljeno devet studija izvodljivosti koje obuhvataju konceptualna rješenja poslovnih zona u BiH. Iz Federacije BiH riječ je o poduzetničkim zonama u Bihaću, Ljubuškom, Mostaru, Novom Travniku i Orašju - kazao je Halimović.

Govoreći o djelokrugu rada ovog ministarstva, Halimović je istaknuo i saradnju s obrtničkim komorama te razvojnim agencijama u FBiH.

  • Naše ministarstvo je puno pomoglo, kako stručno tako i finansijski, da se formiraju kantonalne obrtničke komore, a nakon toga i 2007. godine da se formira Obrtnička komora Federacije BiH (OKFBiH) - istakao je.

Svake godine Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta raspisuje javni natječaj za dodjelu grant sredstava gdje se na projekt "Poticaj udruženjima i komorama" mogu prijaviti i komore i udruženja obrtnika, a također i razvojne agencije, za realizaciju projekata kojim će se razvijati i afirmirati poduzetništvo i obrt.

U cilju proširenja međusobne saradnje Ministarstvo i OKFBiH su potpisali u 11. mjesecu prošle godine Protokol o saradnji, radi jačanja komorskog sistema, u okviru koga će se na potpuniji, efikasniji i racionalniji način definirati, zastupati i braniti interesi obrtnika u Federaciji BiH.

U okviru potpisanog Protokola za naredno razdoblje predviđene su aktivnosti koje su vezane za izbornu proceduru, sadržaj i oblik obrtnice, osnovicu za obračun doprinosa, planove i programe za polaganje majstorskog ispita, aktivnosti na smanjivanju fiskalnih i parafiskalnih nameta, ali i taksi od općinskih i kantonalnih tijela, korištenje plaćenog bolovanja preko 42 dana, omogućavanja uvoza i izvoza obrtnicima i druge aktivnosti koje će biti od pomoći obrtnicima.

Sredstva za stradale u poplavama

  • Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta i OKFBiH aktivno će se angažirati na iznalaženju konkretnih oblika i načina rješavanja problematike iz navedenog plana - kazao je ministar Halimović.

Također, podsjeća da je Ministarstvo osiguralo milion KM u budžet Federacije BiH za pomoć nastradalim područjima u prošlogodišnjim poplavama, odnosno poslovnim subjektima iz tih područja.

  • Dodatno, prilikom evaluacije prispjelih prijava po javnim natječajima za odabir (1) korisnika grant sredstava Tekućih transfera, (2) korisnika kreditnih sredstava po Programu „Kreditni poticaj razvoja poduzetništva i obrta“ i (3) grant sheme "Unaprjeđenje poduzetničkih zona u Federaciji Bosne i Hercegovine", Ministarstvo je favoriziralo aplikante iz poplavljenih područja - rekao je federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Sanjin Halimović u intervjuu za Agenciju Fena.