Značajna pomoć
84

Evropska unija odobrila da se dobit od zamrznutih ruskih milijardi pošalje u Ukrajinu

F. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Evropska unija je u utorak odobrila plan da se Ukrajini preda dobit ostvarena zamrznutom imovinom ruske centralne banke.

Češki ministar vanjskih poslova Jan Lipavsky rekao je da će ovim potezom Ukrajina ove godine dobiti do 3 milijarde eura.

"U EU smo odobrili korištenje prihoda od zamrznute imovine ruske centralne banke za pomoć Ukrajini. Do 3 milijarde eura samo ove godine, 90% ide za ukrajinsku vojsku. Rusija mora platiti svoju ratnu štetu", napisao je Lipavsky na X, bivšem Twitteru.

Zemlje članice Evropske unije i druge zemlje Grupe sedam (G7) dugo su raspravljale o tome kako bi se 300 milijardi dolara imovine ruske centralne banke pohranjene u zapadnim zemljama trebalo iskoristiti za pomoć Ukrajini u finansiranju njezinih ratnih napora protiv Rusije.

Finansijska imovina zamrznuta je ubrzo nakon što je Rusija pokrenula potpunu invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Reuters je ovog mjeseca izvijestio da je EU procijenio da bi do 2027. neočekivana dobit od sredstava ruske centralne banke zamrznuta u najvećem svjetskom trgovinskom bloku mogla doseći 20 milijardi eura. Zamrznuta imovina postigla je ogroman interes jer je blokirana.

Više od dvije trećine zamrznute državne imovine Rusije pohranjeno je u EU.

Prema planu koji je odobrila EU, Ukrajina će dobiti neto dobit od 15. februara nadalje, navodi Bloomberg. Finansijski rezultati za prvo tromjesečje belgijske kompanije za finansijske usluge Euroclear, koja drži većinu zamrznute imovine, pokazuju da je od tog datuma prikupljeno oko 557 miliona eura. Kijev će prema planu primati sredstva dva puta godišnje.