Problemi u Africi
1

Etiopija proglasila bankrot nakon što nije mogla isplatiti obveznice vrijedne 33 miliona dolara

F. H.
Glavni grad Etiopije Adis Abeba (Foto: Shutterstock)
Glavni grad Etiopije Adis Abeba (Foto: Shutterstock)
Etiopija je u utorak postala treća afrička država koja je bankrotirala u isto toliko godina nakon što nije uspjela platiti "kupon" od 33 miliona dolara na svoje jedine međunarodne državne obveznice.

Druga najmnogoljudnija afrička zemlja objavila je ranije ovog mjeseca da namjerava službeno bankrotirati, jer je bila pod velikim finansijskim pritiskom nakon pandemije COVID-19 i dvogodišnjeg građanskog rata koji je završio u novembru 2022. godine.

Trebalo je izvršiti isplatu 11. decembra, ali je tehnički novac trebalo osigurati do utorka zbog klauzule o početku od 14 dana upisane u obveznicu od milijardu dolara.

Prema dva izvora upoznata sa situacijom, vlasnicima obveznica nije isplaćen kupon do kraja petka, 22. decembra, zadnjeg međunarodnog bankarskog radnog dana prije isteka razdoblja odgode.

Dužnosnici etiopske vlade nisu odgovorili na zahtjeve za komentare u petak ili tokom vikenda, ali zbog široko očekivanog neizvršenja obveza pridružit će se dvjema drugim afričkim državama, Zambiji i Gani, u potpunom restrukturiranju "Zajedničkog okvira", piše Reuters.

Istočnoafrička država je prvi put zatražila otpis duga u okviru inicijative pod vodstvom G20 početkom 2021. godine.

Napredak je u početku bio odgođen zbog građanskog rata, ali, s iscrpljenim deviznim rezervama i skokom inflacije, državni vjerovnici službenog sektora Etiopije, uključujući Kinu, pristali su na sporazum o obustavi otplate duga u novembru.

Vlada je 8. decembra rekla da su prekinuti paralelni pregovori koje je vodila s penzionim fondovima i drugim vjerovnicima iz privatnog sektora koji drže njezine obveznice.

Agencija za kreditni rejting S&P Global zatim je 15.decembra smanjila ocjenu obveznice na "Default" pod pretpostavkom da kupon neće biti isplaćen.