Privreda
141

Energoinvest u 2013. ostvario prihod od 319 miliona KM

FENA
Energoinvest
Energoinvest
Energoinvest d.d. Sarajevo je u 2013. godini ostvario prihod od oko 319 miliona KM, te značajno povećanje izvoza, čak dvostruko više u odnosu na predhodnu godinu.

Menadžment Energoinvesta upriličio je danas u Sarajevu susret sa novinarima na kome su sumirali akivnosti u prošloj godini i prezentovali planove za naredni period.

Direktor Energoinvesta Enes Čengić ja kazao da je 2013. bila godina relativne konsolidacije ove kompanije na novim tržištima jer su 2011. godine zbog revolucije u Libiji izgubili 70 posto prometa i prihoda.

"Od poslova koje smo izvodili ranije Libija je držala 70 posto i mi smo to uspjeli prevazići. Godina 2012. je bila relativno teška i uspjeli smo je završiti sa pozitivnim bilansom , a u 2013. godini otvorili smo tržišta Alžira, nastavili radove u Etiopiji, aktivirali Erbil, odnosno sjeverni Irak, priveli kraju poslove u Slovačkoj, dobili dva velika projekta u Albaniji, tako da smo danas u energetici lider u izvođenju radova u Albaniji", istakao je Čengić.

Sve to, zajedno sa dijelom poslova koje su ostvarili na drugim tržištima, dovelo je do toga da je Energoinvest završio 2013. godinu pozitivno i biće iskazana i određena dobit.

Direktor Čengić je istakao da je u 2011. godini Energoinvest od realnog poslovanja, ne računajući prihode po osnovu ranijih tantijema i ugovora, imao 44 miliona KM promet. U 2012. je imao 83 miliona KM, a u 2013. 154 miliona KM, što znači da su svake godine imali sto posto više realiziranih poslova.

"Naravno da imamo puno slabosti, problema i neefikasnosti, zbog čega i provodimo proces restrukturiranja, ali ova cifra je nevjerovatna, pogotovo u uslovima kada se istovremeno dešava da prihodi po osnovu plina drastično padaju i da su znali biti po 220 miliona KM, a u 2013. su bili svega 140 miliona KM", kazao je direktor Čengić.

Predstavnici Energoinvesta , po njegovim riječima, večeras putuju u Alžir kako bi razgovarali o velikom energetskom projektu.

"Očekujemo da nam se otvori tržište Alžira. Ako se to uspije realizovati, Alžir će nam postati veliko radilište i bit ćemo limitirani samo našim finansijskim mogućnostima u kreditnom bilansu. Oni investiraju pet hiljada milijardi dolara u energetiku u sljedeće tri godine. Mi smo jedna od kompanija koja je pozvana i imamo šansu da direktno pregovaramo", naglasio je Čengić.

Očekivanja su i da će kompanija imati mnogo više posla na domaćem tržištu, gdje su u prošloj godini imali nekoliko značajnih poslova sa BH Telecomom i Elektroprivredom BiH.

"Očekujem da će dogovor o Elektroprenosu BiH i pokretanje energetskih projekata, kao što je Vranduk, omogućiti Energoinvestu i drugim domaćim kompanijama da budu dio te priče i posla u energetici BiH", istakao je Čengić.

Današnjem susretu prisustvovao je i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj.

Vlada Federacije BiH i Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije su, kako je kazao direktor Energoinvesta, napravili su istorijski potez kada su krenuli u stvaranje garantnog fonda putem Izvozno-kreditne agencije (IGA) BiH i sredstava koje se nalaze na računu Razvojne banke FBiH.

"Mi ne možemo bez toga. Svijet ne može bez novca koji daju države jer je novac komercijalnih banaka toliko skup da mi pet puta više plaćamo bankama nego što će biti ovogodišnja dobit", dodao je Čengić.

Vremena kada je Energoinvest zapošljavao više od 50.000 radnika su prošlost, a danas u kompaniji radi oko 670 ljudi. Ovu godinu obilježit će konkretna rješenja kada je riječ o prestruktuiranju kompanije, ali će biti prostora za nove, stručne ljude, naročito za poslove u inostranstvu.