Sporni blokovi 4 i 5
97

Ekolozi pozivaju Dom naroda da odbije dalje uništavanje zdravlja građana Tuzle i Kaknja

A. K.
Termoelektrana Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
Termoelektrana Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
Grupa ekologa uputila je dopis delegatima Doma naroda Parlamenta FBiH vezano za odbijanje odobrenja rada blokova četiri i pet u termoelektranama u Tuzli i Kaknju. Ukoliko se to, pak dozvoli, kako piše u dopisu, nastavilo bi se ugrožavanje zdravlja i života građana.
Dom naroda Parlamenta Federacije BiH sutra bi trebao razmatrati informaciju o analizi efekta primjene odluke Vlade Federacije BiH o ograničavanju povećanja cijena snabdijevanja električnom energijom, uz usvajanje zaključaka. Kroz ovu tačku, razmatralo bi se, prosto rečeno, odobrenje daljeg rada blokova četiri i pet koji se nalaze u termoelektranama u Tuzli i Kaknju.

Tim povodom, delegatima u Domu naroda članovi Aarhus centara i Centra za ekologiju i energiju uputili su dopis, u kojem se na početku navodi da,nažalost, predloženim mjerama Vlada Federacije BiH još jednom poziva Federalni parlament da svjesno krši međunarodne obaveze Bosne i Hercegovine i da podrži daljnje ugrožavanje zdravlja stanovništva Tuzle, Kaknja i okolnih područja, a sve kako bi pokrili greške i loše planiranje Vlade i Elektroprivrede BIH.

Iz centara podsjećaju da je Parlament Federacije BiH donio Zakon o dopuni Zakona o električnoj energiji, kojim se omogućava da Vlada FBiH posebnom odlukom može ograničiti rast cijene električne energije privrednim subjektima, ukoliko na širem tržištu dođe do rasta većeg od 20 posto u odnosu na prethodnu godinu. Dodaju i da je 7. januara ove godine ista vlada donijela odluku o ograničavanju povećanja cijena snabdijevanja električnom energijom.

"Kao rezultat ove odluke, Elektroprivreda BIH tvrdi da pod takvim uvjetima, ne može poslovati pozitivno. Umjesto da prizna da odluka nije donesena na osnovu detaljnih procjena i napravi analizu efekata primjene ove odluke i eventualno predloži neke korekcije, vlada je, između ostalog, predložila i sljedeću moguću varijantu kojim bi se omogućilo planiranje i ostvarenje pozitivnog poslovanja EP BIH u 2022., a to je omogućavanje nastavka rada blokova G4 u TE Tuzla i G5 u TE Kakanj uz dodatnu godišnju proizvodnju od cca 430 GWh koja bi se plasirala kroz djelatnost trgovine na tržištu", ističe se u dopisu.

Ovaj prijedlog je, kako se navodi, svjesno kršenje međunarodnog sporazuma, pošto je ograničenje rada blokova četiri i pet, određeno odlukama Ministarskog vijeća Energetske zajednice, čije usvajanje je prihvatila i Bosna i Hercegovina.

"Građani Tuzle, Kaknja i okolnih područja već decenijama svojim zdravljem skupo plaćaju nemar Elektroprivrede BiH i Vlade FBiH koja ne poštuju preuzete obaveze za smanjenje zagađenja iz termoelektrana. To nije samo pitanje poštivanja zakona i preuzetih obaveza, nego je to i pitanje brige, odnosno ne brige, za zdravlje i živote stanovništva. Ne smije se dozvoliti da građani opet snose posljedice loše promišljenih odluka Vlade i Parlamenta FBiH", naglašava se u dopisu.

Stoga delegatima apeluju da ne odobre nastavak rada blokova, pošto bi takvom odlukom svjesno prekršili preuzete međunarodne obaveze i na taj način dodatno ugrozili kredibilitet naše države.

"Smatramo da Dom naroda treba insistirati da Vlada napravi realnu analizu efekata primjene odluke, te eventualno predloži potrebne korekcije koje će biti u skladu sa zakonima i preuzetim međunarodnim obavezama", dodaje se.

Pored toga, potpisnici dopisa smatraju da je od ključne važnosti za buduću stabilnost snabdijevanja električnom energijom, kako građana, ali i privrede u BiH, da vlada i parlament napokon pokrenu proceduru usvajanja novog zakona o obnovljivim izvorima energije, koji već nekoliko godina, kako tvede, bez nekog razumnog razloga skuplja prašinu u ladicama resornog ministarstva.

Usvajanjem ovog zakona, zaključeno je, građanima i privredi bi se obezbijedile pojednostavljene procedure za izgradnju postrojenja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora (sunce i vjetar), što je neophodno riješenje za dekarbonizaciju i održiv razvoj energetskog sektora u našoj zemlji.