Privreda
237

Edukacija koja će vam donijeti radno mjesto iz snova

Sponzorirani članak
Vrlo neobičan i inovativan obrazovni program JAVA/ANDROID software developmenta nedavno je počeo primati aplikacije inteligentnih i ambicioznih mladića i djevojakaiz BiH.

BIT Camp su pokrenule šest vodećih software development kompanija iz Bosne i Hercegovine, i po mnogome je drugačiji od svih postojećih obrazovnih programa u regiji.

"BIT Camp je obrazovni program koji mogu pohađati samo odabrani, samo oni koji na prijemnom ispitu pokažu da znaju rješavati probleme, i da imaju jasan cilj, volju i snagu da istraju u njegovom ostvarivanju. BIT Camp nije za mamine i tatine maze. Ovo nije edukacija za polaznike koji svaki dan kane ispijati kafe s društvom. Ovo je obrazovni proces u kome će studenti naporno raditi svaki dan po 8 do 12 sati kako bi kroz 6 mjeseci usvojili znanje s kojim će odmah po završetku edukacije dobiti zaposlenje u IT kompanijama", istakao je Damir Ibrišimović, direktor Atlantbh.

Već iz same aplikacije BIT Campa dostupne na http://bitcamp.ba, jasno je da se radi o potpuno drugačijem konceptu obrazovanja. Aplikacija za prijavu studenata izrađena je kao formular pomoću koga se već u fazi prijave testiraju sposobnosti budućih studenata.

"BIT Camp obrazuje ljude kakvi trebaju IT industriji. Samo 25 najboljih polaznika će dobiti priliku da bude dio prvog ciklusa ovog programa. Zbog toga insistiramo na kvaliteti i želimo educirati ljude koji imaju potencijal da sutra postanu vrhunski software developeri. Za BIT Camp ne tražimo ljude koji imaju formalnu naobrazbu, nego one koji znaju rješavati probleme. Takve želimo naučiti da programiraju", izjavila je Zana Karkin, izvršna direktorica BIT Alijanse.

Od polaznika BIT Campa se očekuje obavezno prisustvo na predavanjima i radionicama te individualni rad i rad u grupama na projektima kojima se simulira radno okruženje u vodećim IT kompanijama u BiH i svijetu.

Svim studentima prve generacije će biti ponuđena stipendija u iznosu od 7.000 KM, uz obavezu zaposlenja u jednoj od IT kompanija članica BIT Alijanse. Studenti neće biti dužni vratiti stipendiju ukoliko tri mjeseca po završetku BIT Campa ne dobiju zaposlenje u jednoj od IT kompanija članica BIT Alijanse.

Izgraditi BiH kao prepoznatljivu IT destinaciju jeste cilj koji je ujedinio osnivače BIT Alijanse, vodeće IT kompanije u BiH.

BIT Camp je njihov prvi zajednički projekat. Pored ovog edukativnog programa, iz BIT Alijanse navode da će u narednom periodu aktivno raditi na promociji IT struke u Bosni i Hercegovini kao i promociji BiH na globalnom tržištu. Vrata BIT Alijanse su otvorena i za ostale kompanije u BiH koje se bave razvojem softvera.

BIT Camp su razvile članice BIT Alijanse: Atlantbh, Authority Partners, DevLogic, Green River Media, Ping i Zira. Projekat podržavaju: Market Makers, Evropska banka za razvoj (EBRD), Švicarska agencija za razvoj i saradnju (SDC) i Međunarodni Univerzitet Sarajevo.