Prijedlog delegata SDP-a
301

Dom naroda Parlamenta FBiH odbio raspravljati o stanju u rudnicima

B. R.
Parlament FBiH (Foto: T. S./Klix.ba)
Parlament FBiH (Foto: T. S./Klix.ba)
Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici nije prihvatio prijedlog delegata SDP-a Dževada Hadžića da razmatra stanje u rudnicima ovog entiteta.

Hadžić, koji je zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona, je namjeravao i predložiti tri zaključka po ovom pitanju. Kako je izjavio Klix.ba, prvi zaključak bi bio da ova zakonodavna institucija daje podršku rudarima, drugi bi bio da rukovodstvo Doma naroda sasluša rudare i treći bi bio da se održe tematske sjednice oba doma parlamenta, na kojima bi se razgovaralo o problemima u rudnicima.

Na pitanje zašto se nije ranije sistemski bavilo rudnicima, posebno u kontekstu energetske tranzicije koja podrazumijeva prestanak korištenja fosilnih goriva, Hadžić je ocijenio da bi upravo tematske sjednice bile prilika za to.

Prema njegovim riječima, postoje problemi u odnosu Elektroprivrede Bosne i Hercegovine prema rudniku Kreka. Smatra da je nezadovoljstvo takvim odnosom kulminiralo današnjim protestima rudara ispred zgrade Vlade Federacije u Sarajevu.

Za Hadžića su zahtjevi Sindikata rudara, za koje je naveo da je s njima razgovarao, opravdani te je obrazložio zašto tako misli.

"Termoelektrana u Tuzli nabavlja ugalj iz rudnika u Stanarima i to skuplje nego iz rudnika Kreka. To je slučaj uprkos tome što je ugalj iz Kreke energetski vredniji nego ugalj u Stanarima", ukazao je i dodao da je cijena uglja niža od tržišne.

Smatra da, kada bi se ta cijena povisila za 10 KM, onda bi rudnici pozitivno poslovali.

"Sve su to nepravde koje su dovele do nezadovoljstva", ponovio je Hadžić.

Naglasio je da su rudari svjesni onoga što podrazumijeva energetska tranzicija.

"Oni prihvataju da je to neminovnost. Prema sporazumima koji su potpisani, do 2050. postoji mogućnost korištenja fosilnih goriva. S druge strane imate nelogičnost, odluku Vlade FBiH o gradnji Bloka 7 Termoelektrane Tuzla. Tog bloka nema bez kvalitetnog rudnika Kreka, tj. površinskog kopa Šikulje i Dubrave", kazao je za Klix.ba.

Prema njegovim riječima, ako se ne izgradi Blok 7, sve pada u vodu. Tvrdi da je to izuzetno važan projekt za Tuzlanski kanton, jer se za njega veže veliki broj djelatnosti.