Posjeta Eastern Miningu
167

Da li je pokretanje rudnika nova budućnost Vareša? Novalić i mještani su optimistični

E. M.
Pokretanje rudnika Eastern Mininga u Varešu značilo bi preporod ovog malog gradića koji je nekada imao razvijenu industriju i rudarstvo, smatraju građani ovog grada u Zeničko-dobojskom kantonu nakon sastanka predstavnika Vlade Federacije BiH s predstavnicima Eastern Mininga.

Premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić i ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić posjetili su danas kompaniju Eastern Mining gdje su se upoznali o dosadašnjim radovima na istraživanju metala skrivenih ispod površine u okolini Vareša.

Otvorenje novih rudnika nakon istražnih radova za građane Vareša predstavljao bi veliki preporod, a to je danas kazao i Novalić.

"Kompanija Eastern Mining se naselila na prostor Vareša i ponudila novu budućnost i život ovom rudničkom kraju koji proživljava krizu nakon pada željezare Vareš. Radi se o partneru koji ima internacionalno iskustvo, ali i moć. Do sada je potrošeno 20 miliona dolara i sve što se radi, rade domaće kompanije. Ideja je da se otvore rudnici cinka, olova, zlata i barita, a možda i nečeg drugog što se pronađe u zemlji i da se investira do 180 miliona dolara što znači veliki događaj", kazao je Novalić te dodao da će ova kompanija od danas imati dnevni pristup Vladi FBiH ukoliko bude imala nekih problema.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Također, dodao je i da ovaj događaj predstavlja veliki događaj za Vareš, ali i da Vlada FBiH pravi idejni projekt pruge Vareš - Banovići čime Vareš ne bi bio slijepo crijevo, već protok između Sarajeva i Tuzle.

Džindić je pojasnio da su krajem 2018. godine dali potvrdu za geološka istraživanja te da će uskoro s nivoa kantona biti osigurana urbanistička saglasnost i okolinska dozvola i da će nakon toga biti izdato rješenje o eksploataciji mineralnih sirovina.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Mi ćemo biti 24 sata na raspolaganju, razmijenili smo lične kontakte samo kako bismo ubrzali sve ovo što je veoma bitan investicioni ciklus u ovom dijelu Federacije", pojasnio je Džindić.

Adnan Teletović, izvršni direktor Eastern Mininga, je kazao da će nastaviti poštivati rudarsku tradiciju Vareša uz poboljšane sve elemente poslovanja, brigu o uposlenicima i korištenje najnovijih i ekoloških metoda sredstava i rada.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Zahvalni smo lokalnim vlastima, ali i zajednici i siguran sam da ćemo nastaviti dobru saradnju. Smatramo da naše, kao i iskustva drugih investitora u BiH mogu biti od velike koristi i zadovoljstvo je što imamo partnera kao što je Vlada FBiH. Ova posjeta je početak saradnje koja će ostaviti pozitivan trag i temelj Vlade i drugih poslovnih zajednica u sredini", kazao je Teletović.

Mještani Vareša s nestrpljenjem očekuju pokretanje rudnika koji bi osvježio stanje i položaj Vareša u BiH nakon rata.

"Pokretanje rudnika bi značilo osvježenje svega što se poslije rata događalo u Varešu i nadam se da će to biti i da će ići u dobrom smjeru. Mladost je otišla, ovi koji su ostali nemaju adekvatan sadržaj. Novi rudnik bi trebao napraviti adekvatan sadržaj da se mladi mogu zaposliti, jer sve se svodi na lokalne kafiće gdje je njihov život", kazao je jedan od mještana Vareša.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Drugi ipak misli da bi rudnik uveliko smanjio nezaposlenost u Varešu.

"Ako pokrenu rudnik, bilo bi manje nezaposlenih, jer mnogo ljudi ne radi, bio bi bolji život i bolji standard. Mladih slabo ima, otišli su", kaže nam naš sagovornik iz Vareša.

Iz kompanije Eastern Mining su kazali da je u centru Vareša građanima na raspolaganju i info centar u kojem se svakodnevno mogu informisati o iskopima i planovima ove kompanije koja bi uskoro trebala dobiti i rješenje o eksploataciji rude, čime bi Vareš počeo živjeti neki novi, ljepši, život.