Privreda
0

Centrotrans Eurolines u 2013. kupio 39 autobusa i zaradio 120.000 KM

Piše: N. Jamaković
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Predstavnici kompanije Centrotrans Eurolines su danas na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji za medije prezentirali rezultate ostvarene u protekloj godini, te istakli planove za ovu godinu.

Generalni direktor Centrotrans Eurolinesa Safudin Čengić je istakao kako je prošla godina bila izuzetno teška ne samo za ovu kompaniju, već i za većinu građana u BiH, a nema naznaka ni da će u 2014. biti puno bolja situacija.

"U prošloj smo godini obilježili 65 godina postojanja kompanije, te 50 godina poslovanja pod imenom Centrotrans. Također, za vrijeme štrajka GRAS-a smo činili sve da smanjimo patnje građana Sarajeva, a na osnovu Odluke Vlade Kantonu Sarajevo smo preuzeli 12 autobusnih linija u KS. Nadalje, naša firma kćerka Centrotours je organizovala u 2013. studentske pohode u Rim i Beč za više od 1.500 studenata. Isto tako, formirali smo i nove dvije kćerke firme, jednu u Ljubljani, gdje želimo uzeti dio kolača iz Evropske unije, te Centrotrans PGS (Prigradsko-gradski saobraćaj) Sarajevo", naveo je Čengić, dodajući kako su nabavili i 39 autobusa, od čega šest turističkih i 33 za prigradsko-gradski saobraćaj.

Čengić je također naveo da je ova kompanija u prošloj godini zaposlila novih 55 radnika, da je redovno isplaćivala plaće koje su u odnosu na 2012. rasle pet posto, kao i regres. Ostvaren je promet od 51 milion KM i dobit od 120.000 KM.

Kada je riječ o planovima za 2014. Čengić, između ostalog, najavljuje osiguranje svih preduvjeta za gradnju poslovnog centra na prostoru Autobuske stanice u Sarajevu, te posebno naglasio da je Centrotours oficijelna turistička agencija za organizaciju putovanja bh. navijača na Svjetsko prvenstvo u Brazil. Naveo je i kako je neophodno da se zakonski uredi oblast javnog prijevoza u Sarajevu, čime bi se riješila i definisala i uloga GRAS-a i Centrotransa u njemu.

Predsjednik Nadzornog odbora Centrotrans Eurolinesa Muhamed Šaćiragić je naveo kako ova kompanija ne vara državu i pošteno uplaćuje poreze i doprinose, što u nekim drugim preduzećima nije slučaj. "Da ne poslujemo na takav korektan način, mi smo mogli u prošloj godini imati umjesto 120.000 KM pet miliona KM dobiti. Kao ilustraciju ću vam navesti jedan podatak. Po osnovu uplate PDV-a i drugih vidova poreza i doprinosa, od završetka rata do danas Centrotrans Eurolines je u korist državnog budžeta uplatio preko 110 miliona KM. Koliki je iznos tih sredstava dovoljno govori podatak da se za ta sredstva može kupiti preko 500 novih modernih turističkih autobusa", kazao je Šaćiragić.

On je istakao kako je Centrotrans uprkos teškoj situaciji na tržištu do danas opstao zahvaljujući poslovanju na ekonomskim principima, ekspertima u Nadzornom odboru, te činjenici da djeluje na bazi principa ugrađenih u statut kompanije.