Privreda
0

CEFTA Week: BiH postigla mnogo kao predsjedatelj CEFTA-om

Anadolija
(Foto: Anadolija)
U okviru CEFTA sporazuma, kao zemlja, Bosna i Hercegovina je postigla mnogo i ti rezultati su vidljivi od strane privrednih subjekata u BiH, kazala je danas zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Ermina Salkičević - Dizdarević.

Govoreći uoči otvaranja CEFTA Week 2013, Salkičević-Dizdarević istakla je da su, tokom predsjedavanja BiH CEFTA-om u 2013. godini, prednosti bile dijagonalna kumulacija projekta, koja obezbjeđuje BiH da sa širokog prostora zemalja CEFTA-e uvozi repromaterijal za dalju proizvodnju, a potom da te proizvode izvozi kao bh. proizvod.

"Za zemlje koje nisu članice Evropske unije, jako je bitno da posluju na najbolji mogući način za vlastite privredne subjekte, a da pritom ne narušavaju dosad preuzete obaveze sa raznim potpisanim međunarodnim sporazumima", kazala je Salkičević-Dizdarević.

Napredak koji je BiH kao zemlja predsjedatelj postigla jeste transparentnost u vrsti promocije za određene vrste trgovinskih politika, rekla je Salkičević-Dizdarević, dodavši da će napori BiH u okviru CEFTA sporazuma biti 'krunisani' ove sedmice, nakon potpisivanja bilateralnog sporazuma sa Albanijom, a koji se odnosi na poljoprivredne proizvode.

"Ako poredimo trgovinske bilanse za zemlje CEFTA-e u odnosu na prethodni period kada je Hrvatska bila članica CEFTA-e, najviše je pogođen dio poljoprivredne proizvodnje, odnosno mlijeko i mliječna industrija. Obzirom da je još uvijek rano govoriti o konkretnim statističkim podacima, jer Hrvatska je s 1. julom postala punopravna članica EU, mislim da bi bilo realno očekivati da će tek s početkom naredne godine moći pokazati realan bilans stanja izvoza i uvoza", istakla je Salkičević-Dizdarević, komentarišući izlazak Hrvatske iz CEFTA sporazuma.

CEFTA sporazum je važno sredstvo za ekonomski rast, za efikasnu razmjenu iskustava i praksi i naučene lekcije za sve one koji su uključeni u nju, kazao je specijalni predstavnik Evropske unije za BiH Peter Sorensen.

Sve zemlje članice CEFTA-e su otvorene i male ekonomije, i slobodna trgovina među njima otvara im mogućnosti da podignu svoju konkurentnost i naprave potrebne reforme, koje će ih pripremiti za pristupanje EU.

"EU podupire CEFTA sporazum od njegovog postanka i to smo radili kako kroz tehničku podršku, tako i kroz autonomne trgovinske mjere, kojima je otvoreno tržište EU za ove zemlje i prije njihovog pristupanja EU", rekao je Sorensen, izrazivši zadovoljstvo predsjedanjem BiH CEFTA-om, te izrazivši nadu da će imati priliku i u budućnosti kvalitetno sarađivati sa zemljama CEFTA sporazuma.

Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) veoma je zadovoljno CEFTA Weekom i onim što očekuje od njega, rekao je Sanjin Arifagić, šef odsjeka za privredni i društveni razvoj RCC-a.

"Ono što očekujemo i čemu se radujemo je i dogovor između zemalja ove regije o usvajanju strategije jugoistočne Evrope 2020. Nadamo se da će to značiti novi početak za sve zemlje naše regije", rekao je Arifagić.

"Nadamo se da će ova godina označiti prekretnicu u tome da ćemo uspjeti sve zemlje regije pojedinačno, ali i zajedno, da identifikujemo sva područja koja možemo izgraditi zajedničkim pristupom i koji će nas odvesti bliže evropskom prosjeku kojem svi stremimo."

CEFTA Week 2013. održava se 18. i 19. novembra u hotelu Bristol u Sarajevu, gdje učesnici imaju priliku da se na panel diskusijama i putem prezentacija upoznaju sa svim problemima, izazovima, te iskustvima sa kojima se susreću zemlje članice CEFTA sporazuma.