Privreda
63

Bigmev počeo realizaciju projekta izvoza malina u Tursku

FENA
(Foto: FENA)
Izvozom prvog kamiona malina od ukupno sedam u ovoj godini, Fondacija BIGMEV (Centar za razvoj odnosa sa BiH) počela je realizaciju projekta izvoza ovog voća iz Bosne i Hercegovine u Republiku Tursku.

Maline su s područja Srebrenice i Bratunca, a u projektu učestvuje oko 180 povratničkih porodica koje imaju male plantaže malina.

U ovoj godini planirano je da bude izvezeno oko 160 tona malina u vrijednosti 780.000 KM. Za iduću godinu cilj je da izvoz bude uvećan za 100 posto.

Izvoz malina na tursko tržište BIGMEV je realizirao u saradnji s kompanijom Aydinoglu Kestat iz turskog grada Bursa koja već tri godine uvozi kesten iz BiH.

Maline su kupljene od firme Voćar piramida d.o.o. Visoko, a BIGMEV je pozvao i druge kompanije u Bosni i Hercegovini koje se bave otkupom malina da se jave u Fondaciju kako bi se već sada mogao planirati izvoz ovog voća na tržište Republike Turske.

Fondacija BIGMEV je neprofitna organizacija, osnovana 2010. godine s ciljem razvoja odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Turske i već tri godine kontinuirano radi na izvozu bh. roba i usluga na tursko tržište.

Sjedište Fondacije je u Istanbulu, s predstavništvima u Bursi i Sarajevu. Osnovna zadaća BIGMEV-a je spajanje stranih investitora s poslovnim prilikama u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz te fondacije.