Privreda
901

Bekto Precisa: Uskoro i na tržištu BiH nelomljiva i štedljiva kućna sijalica

Piše: A. Džano
Foto: D. S./Klix.ba
Adis Delahmet, član kabineta generalnog direktora (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U goraždanskoj kompaniji Bekto Precisa su patentirali specifičnu LED sijalicu koja će se uskoro naći i na tržištu BiH. Ova kućna sijalica ima veći rok trajanja od standardnih i nije lomljiva. Zamjenom konvencionalne sijalice sa ovom LED sijalicom može se uštediti do 80% električne energije.

"Volkswagen, Seat, Chevrolet, Ferrari, Audi, Lamborghini, Land Rover, BMW, Jaguar, Porsche, Mercesez-Benz i Cadillac su svjetski poznati autoproizvođači za koje radi Bekto Precisa, kompanija koja je proglašena najboljom alatnicom u Evropi", kaže u razgovoru za Klix.ba Adis Delahmet, član kabineta generalnog direktora Bekto Precise.

Preciznost i garancija kvaliteta u ovoj kompaniji su na prvom mjestu. U proizvodnim pogonima Bekto Precise radi se u nanometrima koji su milijarditi dio jednog metra.

Ova kompanija je specijalizirana za izradu alata od čelika i plastičnih dijelova, krajnjih proizvoda koji se brizgaju u alate, a do danas su preuzeli brojne poslove koje su zbog složenosti izbjegavale raditi brojne svjetske kompanije.

Bekto Precisa izvozi 90 posto svojih proizvoda

"Bekto Precisa je trenutno u stanju odgovoriti bilo kojem zahtjevu svjetskih kompanija, i ne samo to, već im i ponuditi zaokružen proizvodni proces, od ideje, 3D konstrukcije, izrade alata, do gotovog proizvoda najvišeg kvaliteta u skladu sa zahtjevima kupaca“, ističe Delahmet.

Bekto Precisa izvozi 90 posto svojih proizvoda, što je rijetkost u BiH. Imaju oko 300 najsavremenijih mašina, a svi radnici u alatnici rade na laptopu, preko kojeg direktno komuniciraju sa inženjerima.

"Mi radimo 24 sata, u tri smjene. Posebno smo ponosni na to“, kaže Amir Ćoralić, tehnički direktor proizvodnje u Bekto Precisi.

Proizvode i nelomljive stolice za stadione i dvorane

Osim štedljive LED sijalice, u Bekto Precisi posebno ističu nelomljive stolice za stadione i dvorane, crijep od plastike proizveden u pogonima ove kompanije, te vezove za skije nekih od svjetski poznatih proizvođača.

Bekto Precisa je 2005. godine imala 8 uposlenika. U početku je bila zamišljena kao mala specijalizirana alatnica, a danas je izrasla u kompaniju evropskog formata koja zapošljava 450 osoba. U planu imaju zapošljavanje novih 140 radnika.