Privreda
73

BBI banka u Srebreniku dodijelila 100 stipendija iz Fonda Sheikh Saleh Kamel

Klix.ba
BBI banka danas je u Srebreniku dodijelila stipendije iz Fonda Sheikh Saleh Kamel za 100 učenika i studenata regije Sjeverna Bosna.

Stotinu djece bez jednog ili oba roditelja iz regije Sjeverna Bosna dobilo je mjesečne stipendije u iznosu od 100 američkih dolara, odnosno 1.200 dolara godišnje.

Fond Sheikh Saleh Kamel, osnovan je na inicijativu BBI banke i filantropa Sheikha Saleha Abdullaha Kamela, osnivača i predsjedavajućeg "Al-Baraka" finansijske i poslovne grupacije. Već petu godinu zaredom iz Fonda Sheikh Saleh Kamel za 500 djece iz BiH, učenika i studenata bude isplaćeno 600.000 američkih dolara godišnje. Preostalih 400 stipendija bit će sukcesivno dodijeljene i za preostale četiri regije.

"Veoma smo sretni da smo danas ovdje u Srebreniku da podržimo ove mlade ljude u njihovim nastojanjima da steknu što bolje obrazovanje. Stipendiranje djece je kontinurani proces u kojem je tokom četiri godine dodjeljeno oko četiri miliona KM, a kroz druge fondove također smo stipendirali nadarene učenike i studente. Ove aktivnosti bit će nastavljene i ubuduće", izjavila je Emina Šišić, izvršna direktorica BBI banke čestitajući dobitnicima i poručivši im da bez obzira koju profesiju da odaberu kao svoje životno zanimanje svoj posao obavljaju najbolje moguće.

Čestitke dobitnicima i zahvalnost BBI banci što je prepoznala obrazovanje kao jedan od temelja razvoja društva uputio je i premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i načelnik Općine Srebrenik Nihad Omerović.

"Ovo je jedna veoma pozitivna priča, i u Bosni i Herecgovini rijedak pozitivan primjer društveno odgovorne banke, koja od svog osnivanja na različite načine promovira obrazovanje i pomaže učenicima, studentima i postdiplomcima.

Podjelom stipendija, posebno imajući u vidu kome su ove stipendije namjenjene, Banka istovremeno šalje više poruka. Prva, poruka humanosti. Iako živimo u vrijeme kapitalizma, nije sve u životu bazirano i usmjereno ka profitu. Druga poruka je da se rad i zalaganje uvijek isplati, te da će te vrline uvijek neko prepoznati. Treća poruka je da sutra ako to vi budete u prilici, ne zaboravite, da možda nekome treba i vaša podrška i pomoć“, poručio je dobitnicima premijer Tuzlanskog kantona.

Poruke djeci i zahvalnost BBI banci na podršci obrazovanju uputile su i Fatima Hukić, prva predsjednica i osnivač Asocijacije Fatma i kantonalna predsjednica Fatme Alma Hajdarević.

Stipendistima je poručeno da osim nastojanja da steknu što bolje obrazovanje istraju i na njegovanju visoko-moralnih načela jer samo tako mogu postati uspješni mladi ljudi.

U ime dobitnika BBI banci i filantropu Sheiku Salehu Kamelu zahvalili su se Nermina Ramić, odlična učenica ekonomske škole iz Kalesije koja planira nastaviti školovanje na ekonomskom fakultetu i Janko Mirković iz Bratunca student na visokoj hotelijerskoj školi.

"Novačana podrška studentima je uvijek dobro došla, ali mi dobitnici ne posmatramo ovo samo kao finansijsku podršku, već kao motivaciju da steknemo dobro obrazovanje i ostanemo pošteni građani ove zemlje", kazala je Ramić.

Inače, izbor dobitnika stipendija za regiju Sjeverna Bosna izvršila je Komisija sačinjena od predstavnika BBI-a, Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH, Rektorata Univerziteta u Sarajevu, Islamske zajednice BiH, te Asocijacije Fatma. Stipendije su namijenjene djeci bez jednog ili oba roditelja, na teritoriji cijele BiH, a Komisija je prilikom odabira ocjenjivala, između ostalog, uspjeh u obrazovanju, kao i ukupne prihode i socijalni status domaćinstva.