Privreda
10

BAU: Sajam koji posjećuje 230.000 ljudi i gdje se planiraju gradovi budućnosti

Piše: I. P.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U organizaciji Predstavništva njemačke privrede u BiH u Sarajevu je danas prezentovan vodeći svjetski sajam građevine, arhitekture, građevinskih materijala i sistema - BAU 2015 u Minhenu.

BAU će od 19. do 24. januara sljedeće godine na čak 180.000 kvadratnih metara ugostiti tačno 2.000 izlagača iz 40 zemalja svijeta, a cilj organizatora, Messea Munchen GmbH, je privući više od 230.000 posjetilaca. Događaj je 2013. godine pratilo čak 1.362 novinara iz 33 zemlje.

Ugled sajma potvrđuje činjenica da su svi kapaciteti popunjeni već u septembru.

Broj posjetilaca iz Bosne i Hercegovine prošle godine je iznosio 973, a na sajmu je učestvovalo šest izlagača iz naše zemlje među kojima su bili Ingplast d.o.o. iz Cazina, MP Pandurević d.o.o. iz Modriče, Hering d.d. iz Širokog Brijega i Inox Ajanović d.o.o. iz Tešnja koji je i ove godine potvrdio svoj dolazak.

BAU je 2009. godine posjetilo 168 osoba iz BiH, a 2011. taj se broj povećao na 362. Zaključak slijedi da se učešće naše zemlje iz godine u godinu povećava.

Johannes Manger, referent za odnose s javnošću sajma, i Julia Wenzel, projektni referent sajma, objasnili su šta to BAU 2015 čini posebnim svjetskim sajmom.

Rast posjetilaca posljednjih je godina zabilježio pozitivan broj. Prošle godine sajam je posjetilo oko 60.000 posjetilaca koji su došli izvan Njemačke. Izlagači i posjetioci najviše dolaze iz Austrije, Italije i Švicarske što sajmu daje dodatni razlog da nosi internacionalni karakter.

Najveći broj posjetilaca sajma čine građevinari (36 posto), zatim trgovci materijalom (32 posto), te projektanti, arhitekti i inženjeri (27 posto).

BAU sajam prožima veliki broj tema, a ovogodišnji glavni povodi za razgovor bit će inteligentna urbanizacija, odnos čovjeka i zgrade te energetska efikasnost.

Na sajmu će biti predstavljena i posebna izložba Eco Design na kojoj će biti prikazani materijali, konstrukcije i tehnologije kojima će se u budućnosti koristiti kao "omotači" zgrada. Bit će prezentovan i materijal koji će doprinijeti očuvanju životne sredine.

U sklopu Foruma građevine bit će govora o konceptima gradova budućnosti uzimajući u obzir budući način života i rada, demografske promjene u Evropi i posljedice energetskih promjena. Poseban fokus bit će na neboderima kao simbolima gradova.

Zainteresovani mogu da se informišu i preko interneta gdje se mogu kupiti karte uz savjete kako i gdje odsjesti u Minhenu. Također, preko smartphonea dostupne su i aplikacije koje će BAU sajam približiti korisnicima.