Privreda
66

Analitičari pobijaju tvrdnje bh. vlasti o napretku: Ekonomski učinak BiH je oslabio

Klix.ba
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Bh. zvaničnici u proteklim su mjesecima isticali da je BiH napravila značajan ekonomski napredak. Ipak, prema analizama analitičara The Wall Street Journala i The Heritage Foundationa, to nije tačno.

"Nakon nekoliko godina skromnog rasta, ekonomski učinak BiH je oslabio, dijelom zbog usporenja globalne ekonomije, ali ponajviše zbog nedostatka napretka u stvaranju efikasnije administracije i otvorenog tržišta. Država još uvijek kontroliše veliki broj kompanija i privatizacija je praktično zastala", navedeno je u analizi.

Dodaje se da je tržište rada neefikasno i da je u BiH još uvijek iznimno visoka stopa nezaposlenosti, pogotovo među mladima.

"Javni sektor je jedan od glavnih izvora korupcije i prevare u BiH. Vlade u ovoj zemlji potpuno su ignorisale intenzivne pozive na reforme koji su upućeni tokom 2014. godine, a koji su se ticali antikorupcijskog djelovanja u zemlji", istaknuto je u analizi.

Na novoj rang-listi Indeksa ekonomskih sloboda, koju objavljuju The Wall Street Journal i The Heritage Foundation, BiH je zauzela 108. mjesto.

Na prvih pet mjesta su Hong Kong (88,6 bodova), Singapur (87,8 bodova), Novi Zeland (81,6 bodova), Švicarska (81 bod) i Australija (80,3 bodova).

Ekonomska sloboda u pojedinoj zemlji mjeri se na temelju 10 kvantitativnih i kvalitativnih faktora grupisanih u četiri šire kategorije: vladavina prava, veličina države, regulatorna učinkovitost i otvoreno tržište.