Od 13. do 18. maja
0

AmCham BiH poslovna delegacija posjetila globalni centar inovacija i tehnologije u San Franciscu i Silikonskoj dolini

M. G.
Od 13. do 18. maja ove godine, AmCham BiH je organizovala poslovnu delegaciju od 27 predstavnika iz 19 vodećih kompanija iz Bosne i Hercegovine u jedinstvenoj posjeti San Franciscu i Silikonskoj dolini.

Članovi delegacije su razgovarali s liderima najpoznatijih svjetskih tehnoloških kompanija, uključujući Apple, IBM, Astranis, Microsoft, Adobe, Plug and Play i Fortinet, kako bi razmijenili znanja i iskustva o najnovijim tehnologijama poput AI.

Članove AmCham BiH poslovne delegacije dočekalo je i nekoliko uspješnih ljudi koji rade u najuticajnijim korporacijama na svijetu, kao što su Darko Neuschul, direktor sektora za usklađenost globalne trgovine u Adobeu, i Miralem Salihović, šef odjela za razvoj solucija i tehnologije Apple-a.

"Danas sam imao čast da ugostim ugledne biznis lidere bosansko-hercegovačke privrede kao dio delegacije AmCham BiH u našoj svjetskoj centrali Apple Park u Kupertinu u Kaliforniji. Vrijeme smo iskoristili za upoznavanje, odličan razgovor i razgledanje Apple Park-a. Vjerujem da je gostima bilo jednako lijepo kao i nama i veselim se sljedećim susretima i partnerstvu između Apple-a i AmCham-a," izjavio je Miralem Salihović.

Posjete su bile fokusirane na susrete s liderima odjela za istraživanje i razvoj, vanjsku trgovinu i operacije u kompanijama IBM i Apple, te Astranis satelitskoj kompaniji. Ovi susreti omogućili su našim privrednicima razgovaraju o najsavremenijim tehnološkim i poslovnim procesima koji dominiraju u globalnoj ekonomiji, a razgovori sa gigantima inovacija poput Microsofta, Adobea, Apple rezultirali su predstavljanjem digitalnih alata i modela koji će unaprijediti poslovanje naših kompanija i povećati konkurentnost na globalnom tržištu.

"Ova posjeta je ključna za uspostavljanje dugoročnih partnerstava koja mogu značajno pridonijeti ekonomskom i tehnološkom razvoju Bosne i Hercegovine. Stvaranje veza s ovim globalnim liderima, na tržištu poput SAD koje je lider u tehnološkim inovacijama, i Privrednom komorom San Francisco stvara temelje za budući rast i prosperitet naše zemlje. Očekujemo da će ovi kontakti otvoriti vrata novim investicijama i unaprijediti tehnološki sektor u BiH, jer je naš cilj kontinuirano raditi na poboljšanjima", izjavio je generalni sekretar AmCham BiH, Nedim Hamzić.

"Učiti od vodećih svjetskih kompanija, uspostaviti nove, značajne kontakte i razmijeniti iskustva, zasigurno su jedinstvena prilika bh. kompanijama. Ova inicijativa AmCham-a, koja je započela prošle godine, omogućava našim kompanijama da nadograde svoja znanja, otvore vrata inovacijama i novim idejama za unapređenje poslovanja, učeći iz primjera vodećih svjetskih kompanija koje su kreatori budućnosti. Vjerujem da su ove posjete otvorile nove mogućnosti za daljnji napredak i rast naše privrede.", izjavila je Amina Mahmutović, predsjednica Upravnog odbora AmCham BiH.

Delegacija je posjetila Microsoft Silicon Valley kampus, Adobe sjedište u San Joseu, Plug and Play tehnološki centar, Privrednu komoru San Francisca i Fortinet, s ciljem uspostavljanja bilateralnih odnosa i predstavljanja Bosne i Hercegovine kao atraktivnog tržišta za ulaganje. Ove posjete omogućile su našim liderima da uče od svjetskih inovatora, što je neophodno za razvoj novih tehnologija i prijenos korisnih znanja u bh. kompanijama. Praktične demonstracije, poput vožnje u autonomnom vozilu Waymo-a, pružile su delegatima iskustvo u budućnost transporta, dok stvaranje korisnih poznanstava može rezultirati otvaranjem predstavništava i novih investicionih mogućnosti u našoj zemlji.

„Bilo je fantastično čuti više o tome šta nudi bosanskohercegovačko tržište direktno od privrednih lidera tokom današnje posjete. Za pozicioniranje BiH kao potencijalnog mjesta za investiranje i trgovinsku saradnju sa San Franciscom neophodni su sastanci i prezentacije upravo poput današnje kao početni koraci u tom smjeru.“ - Mark Chandler (Direktor međunarodne trgovine pri uredu Gradonačelnika San Francisca).

"Zahvaljujemo se kompanijama Adriatic Metals, Akta.ba, AS Holding, ASA Holding, Atlantbh, Comtrade System Integration, CORE, Erkona, Express Courier - ASC for UPS in BiH, Finit Consulting, Full Dent, IBM, Marić&Co., SYS Company, Teknoxgroup, UniCredit Bank Mostar, Violeta, Virgin Pulse i Zira na podršci ovoj značajnoj inicijativi. Njihova odlučnost da budu dio ove delegacije i nauče direktno od svjetskih lidera otvara nove mogućnosti za bh. tržište i predstavlja znatan korak naprijed u otvaranju vrata većim američkim investicijama u budućnostima", zaključuje se u saopćenju.