Loši rezultati
236

Aerodrom u Tuzli bilježi sve manje putnika, može li opstati samo uz Wizz Airove linije?

A. K.
Wizz Airovi avioni na tuzlanskoj pisti (Foto: A. K./Klix.ba)
Wizz Airovi avioni na tuzlanskoj pisti (Foto: A. K./Klix.ba)
Međunarodni aerodrom u Tuzli suočava se s kontinuiranim padom broja prevezenih putnika, a ova godina drastično je lošija u odnosu na 2023. Aviokompanija Wizz Air najavila je povećanje broja operacija na ranije utvrđenim destinacijama, ali je otvoreno pitanje da li je to dovoljno za opstanak tuzlanskog aerodroma.

Problemi s kojima se suočava Međunarodni aerodrom u Tuzli direktno se reflektiraju na broj prevezenih putnika. U aprilu ove godine iz Tuzle je prevezeno 13.158 putnika, a što je smanjenje za njih 53.994 u istom mjesecu 2023. kada ih je opsluženo ukupno 67.152.

Inače, april u rekordnoj 2019. godini tuzlanskom aerodromu donio je 56.276 prevezenih putnika, a od tog broja u četvrtom mjesecu 2024. ostvareno je tek 23,4 posto.

Prema dostupnim podacima, tokom mjeseca aprila na Međunarodnom aerodromu u Tuzli obavljeno je svega 98 operacija, dok ih je lani u istom periodu bilo čak 438.

U mjesecu iza nas nije bilo obavljenih cargo operacija. Kada govorimo o ukupnom broju prevezenih putnika i obavljenih operacija od početka godine do maja, riječ je o njih 64.228, odnosno 584.

Tuzlanski aerodrom veoma loše poslovne rezultate ostvaruje zbog zatvaranja baze aviokompanije Wizz Air, koja je u septembru prošle godine povukla i svoja dva bazna aviona te izvršila drastičnu redukciju broja operacija.

Nakon toga se na aerodromu posredstvom subvencije Vlade TK pojavila aviokompanija Lumiwings, koja je bazirala i jedan avion, ali se saradnja nakon potrošena dva i po miliona KM završila neslavno.

U ovome trenutku kao svjetlo na kraju tunela se vidi Wizz Airova odluka o povećanju broja letova. Naime, prema trenutno dostupnim informacijama, ovoga ljeta avion niskobudžetne kompanije iz Tuzle do Dortmunda će operirati tri puta sedmično, osim u dvije sedmice juna kada će linija biti operativna dva puta sedmično. Od zimskog reda letenja, odnosno od 27.oktobra linija se povećava na četiri puta sedmično.

Iduće zime linija iz Tuzle za Basel operirat će kao i ovoga ljeta, dva puta sedmično, dok će ona za Memingen biti realizirana tri puta sedmično. Isti intenzitet je najavljen za ljetni, ali i zimski period.

Kako je Klix.ba nedavno otkrio, u Budimpešti je u martu održan sastanak, a tom prilikom je otvorena i mogućnost ponovnog baziranja jednog Wizz Airovog aviona u Tuzli.

Kako nam je rečeno, nešto ranije Wizz Air je izvršio i anketiranje zaposlenika s pitanjem da li su zainteresirani za povratak u grad soli.

Izvjesno, u Tuzli bi mogao biti stacioniran jedan od Airbusovih aviona A320neo koji se vraća u Wizz Airovu flotu nakon ranije spomenutog vanrednog inspekcijskog pregleda motora. Konačna odluka, kako nam je potvrđeno, još uvijek nije donesena.