Privreda
273

Adriatic Group preuzela firmu "Voćar promet" iz Glumine kod Zvornika

Klix.ba
Adriatic Group GmbH iz Beča je preuzela firmu "Voćar promet" iz Glumine kod Zvornika.

Pored fabrike u Glumini, Adriatic Group posjeduje i fabriku za preradu voća i povrća u Balatunu kod Bijeljine, te ovom akvizicijom grupacija Adriatic postaje jedna od najvecih proizvođača konzerviranog voća i povrća u regionu, pod sopstvenim brendom "Natura".

Fabrika "Voćar promet" se prostire na 5.000 m2, a sa savremenim postrojenjima ima kapacitet proizvodnje do 40 tona dnevno konzerviranog voća i povrća. Od ove sezone u Voćar prometu će se raditi pod vlastitim brendom "Natura" koji se u posljednjih godinu dana značajno pozicionirao na domaćem i evropskom tržištu.

U 2015. godini planira se proizvesti oko 4.000 tona proizvoda čime brend "Natura" postaje vodeći bh. izvozni brend konzerviranog voća i povrća.

"Proizvode iz fabrike u Glumini planiramo plasirati u desetak europskih zemalja u kojima imamo sopstvene distributerske firme. Sa brendom 'Natura' već smo ušli na tržišta EU gdje smo se zahvaljujući kvaliteti proizvoda pozicionarali među najtraženije izvozne marke iz regiona. Iako na EU tržište plasiramo preko 80% proizvoda brenda 'Natura', potražnja je sve veća, te smo se iz tog razloga proširili proizvođačke kapacitete preuzimanjem fabrike 'Voćar promet'", izjavio je direktor Adriatic Group Amir Bekić.

Sirovina za fabrike u Balatunu i Glumini je isključivo domaćeg porijekla i obezbjeđuje se otkupom od oko 2.000 poljoprivrednih proizvođača širom Bosne i Hercegovine, a sve u organizaciji firme "Agrona" Živinice , članice Adriatic Group.

"Kupovina 'Voćar prometa' je dio poslovne strategije Adriatic Group na teritoriju BiH gdje se u narednih nekoliko godina planira investirati više od šest miliona eura u razvoj primarne i prerađivačke poljoprivredne proizvodnje", dodao je Bekić.