biznis
0

Premijer Džombić obećao pomoć bijeljinskim preduzećima

SRNA
Aleksandar Džombić
Aleksandar Džombić
Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić obišao je tokom današnje posjete Bijeljini tri privredna kolektiva kojima je neophodna pomoć republičkih vlasti i obećao podršku u rješavanju problema u njihovom poslovanju.

"Upoznao sam se o problemima ovih preduzeća i dobio sugestije šta bismo mogli da prilagodimo u politici Vlade kako bismo olakšali njihov rad, odnosno uopšte privredni ambijent“, rekao je Džombić. On je podsjetio da PD "Semebrija" ima oko šest miliona KM kratkoročnih obaveza, koje treba pretvoriti u dugoročne kreditne linije kako bi ovo preduzeće poslovalo uspješno.

Premijer RS je podsjetio da je u državnom vlasništvu 20 odsto kapitala ovog preduzeća, u vlasništvu fondova 18 odsto, a Vlada je zajedno sa privatizacionim fondovima spremna da finansira PD "Semberiju“ kako bi to postao uspješan kolektiv.

"Neophodno je šest miliona KM dugoročnih kredita ili kombinacije dužničkih hartija od vrijednosti, obveznica i kredita. Mislim da to možemo izvesti preko kreditnih linija Investiciono-razvojne banke u nekoliko narednih mjeseci", rekao je DŽombić.

Prilikom posjete Zemljoradničkoj zadruzi "Balatunka“, koja se bavi otkupom i preradom povrća i voća, a gotovo kompletnu proizvodnju izvozi u inostranstvo, Džombić je rekao da ovo preduzeće ima šansu za uspješan rad, ali je opterećeno kratkoročnim obavezama. "Preduzeće ima 700.000 KM obaveza, pa je potrebno restrukturisati dug od 500.000 KM, dok je za izgradnju hladnjače potrebno 200.000 KM", precizirao je DŽombić.

Tokom posjete GP "Perić" , premijer je rekao da ovo preduzeće spada u jedno od najuspješnijih građevinskih preduzeća, ne samo u Bijeljini, nego i u cijeloj RS. "Imamo pozitivno iskustvo sa ovim preduzećem zato što smo sa njim sarađivali i kroz razvojni program. Ovo preduzeće bilo je pobjednik na mnogim tenderima, a sarađivali smo i u izgradnji boračkih stanova“, rekao je DŽombić.

Premijer RS je istakao da je najveći problem u građevinskom sektoru, na koji je sugerisao i iz ove djelatnosti pri Privrednoj komori, rad na crno koji ugrožava preduzeća sa prijavljenim radnicima.

"Sada usvajamo novi zakon o inspektoratu, gdje ćemo jasno navesti da inspektori mogu da uđu u krug bilo koje građevine, bez obzira što se radi o privatnom vlasništvu, i da traže dozvole za građevinske radove, ali i prekontrolišu ljude koji vrše radove kako bi mogli suzbiti rad na crno“, rekao je Džombić.