biznis
16

Pregovori s Gazpromom: Rusi neće pristati na novi ugovor dok se ne izmiri dug

Piše: N. N.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Jučerašnji pregovori između Energoinvesta, kao uvoznika plina u BiH, s ruskom državnom kompanijom Gazprom prekinuti su, a nije postignut dogovor o novom ugovoru.

Naime, Energoinvest ima potpisan ugovor s ruskim isporučiocem gasa Gazprom Export LLC o snabdijevanju BiH prirodnim gasom i taj ugovor je na snazi, međutim, ovaj ugovor se aneksima produžava na godišnjem nivou.

Pregovori o produženju ugovora jučer su prekinuti, a bit će nastavljeni tek za 15 dana.

Iz Energoinvesta je saopćeno da Gazprom insistira na urednom plaćanju i planu otplate dugova za isporuku gasa, te se posebno insistria na nastavku otplate ratnog duga i ispunjavanju ostalih uslova iz osnovnog ugovora, navodi se u saopćenju za javnost Energoinvesta.

Prema navodima Almira Bečarevića, bivšeg direktora BH-Gasa, dug prema Gazpromu se može podijeliti na dug za tekuću isporuku i neplaćeni ratni dug.

Za tekuću isporuku plina neplaćene su fakture za juni, juli, august, septembar, oktobar i novembar i ukupni dug iznosi 9,6 miliona dolara, od čega je na naplatu dospjelo 4,5 miliona dolara.

Kako je za Klix.ba potvrdio Mehmed Koldžo, glavni pregovarač Energoinvesta s Gazpromom, od maja se ne plaća dio na ime ratnog duga. Naime, BH-Gas uredno naplaćuje 5 KM na 1.000 kubika i taj novac se deponuje na poseban račun. Sve to se dešava zbog određenih komplikacija na relaciji Ministarstvo finansija - Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije.

Zbog činjenice da iz RS-a ni do sada nisu plaćali dio na ime ratnog duga, ukupni dug prema Gazpromu po ovom osnovu iznosi blizu dva miliona dolara.

Rusi insistiraju da se ovaj dio duga plati, što će biti teško s obzirom na činjenicu da RS sada samostalno uvozi plin direktno od Gazproma.

Rusi insistiraju i na garancijama o urednom plaćanju, što će biti vrlo teško osigurati u roku od 15 dana.

Što se tiče cijene, iako su postojale najave da bi zbog pada cijene na svjetskom tržištu i BiH mogla novim ugovorom dobiti jeftiniji plin, od toga za sada nema ništa. Rusi su čak u jednom dijelu razmatrali i veću cijenu ustvrdivši da BiH kupuje plin po najjeftinijoj cijeni.

Ako je to doista tako, nije jasno zašto bh. industrija i građani nemaju najjeftiniji plin u odnosu na zemlje u regionu.