biznis
0

Preduzeće RVI 13 uspjelo se održati uprkos krizi

Klix.ba
Društvo za zapošljavanje, obrazovanje i osposobljavanje osoba sa invaliditetom RVI 13. mart, osnovano ratne '95. godine, najstarije je preduzeće za zapošljavanje ove kategorije. Osnovna djelatnost su mu sječa drveta i obrada kamena. Zapošljava ukupno 10 osoba, a njih šest su sa 60 posto i više invaliditeta.

U ovoj izuzetno teškoj ekonomskoj situaciji na tržištu i uz nepovoljne uslove poslovanja, zadivljujuće je kako se ovo društvo uopšte uspjelo održati do danas. No, samim osnivanjem Fonda za profesionalnu rehabilitaciju, kako je kazao direktor firme Božo Andrić, ovo preduzeće je dobilo svoj oslonac i pomoć u daljem poslovanju i radu. Na Javnom pozivu Fonda za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata, na koji su se javili, ovo društvo je dobilo sredstva u iznosu od 36.983 KM.

Ista su prema namjeni utrošena za nabavku repromaterijala, remont postojećih mašina te nabavku nekih novih mašina, sve u cilju dalje konsolidacije i uspješnog poslovanja i održivosti postojećeg nivoa zaposlenosti osoba sa invaliditetom.

S obzirom na to da ovo preuzeće u toku zime ne radi tri mjeseca, što se uvijek nepovoljno odražavalo na poslovanje u toku čitave godine, ovim iznosom uspjet će konsolidovati firmu i nastojati uposliti još dva radnika, navodi dalje Andrić.

Sam Fond za profesionalnu rehabilitacju osnovao je Parlament FBiH, počeo je raditi u martu prošle godine te služi kao jedan od osnovnih generatora procesa vezanih za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Osnovni cilj mu je osiguravanje uslova da osobe sa invalditetom i njihovi poslodavci potpuno konkurentno nastupaju na otvorenom tržištu rada. Fond, između ostalog, vrši finansiranje i sufinansiranje programa i projekata, novog zapošljavanja te isplatu novčanih naknada po osnovu plaćenih poreza i doprinosa za zaposlene osobe sa invaliditetom, kao i isplatu novčanog stimulansa prilikom novog zapošljavanja osoba sa invaliditetom.