Prvomajsko obraćanje
59

Predsjednik SSS BiH pozvao federalnu vlast da zakonski utvrdi minimalnu platu

B. R.
Mevludin Bektić, predsjednik SSS BiH (Foto: D. S./Klix.ba)
Mevludin Bektić, predsjednik SSS BiH (Foto: D. S./Klix.ba)
Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSS BiH) Mevludin Bektić je obrazložio zahtjeve radnika za koje se smatra da se njima može poboljšati radnički status. Pozvao je vlast da ispuni ove zahtjeve.
Čestitao je Međunarodni dan rada uz poziv da se radi na jačanju sindikata.

"Učinimo dodatne napore na vraćanju dostojanstva radnicima, podizanju i omogućavanju adekvatnog materijalnog statusa i radničkih prava, sa ciljem da radnici budu zadovoljniji, a koji su osnovni uslov za sveopći društveni napredak i stvaranje boljeg sutra", ukazao je.

Naveo je da SSS BiH djeluje u, kako je istakao, izrazito složenim uslovima, a smatra da je to posljedica neodgovornog ponašanja pojedinih dugogodišnjih sindikalnih predstavnika za koje je naglasio da nisu ništa učinili za prosperitet i poboljšanje radničkih prava i uslova rada, već da su se bavili ličnim interesima.

"I u posljednje vrijeme tužbama sudu, koje iz mjeseca u mjesec gube u procesima. Dakle, bez obzira na sve izazove, SSS BiH na čelu sa navedenim predstavnikom i istinskim sindikalistima, nastavii će izuzetno tešku, složenu i izazovnu borbu na jačanju prava radnika i vraćanju dostojanstva kroz osiguranje propisa kojima će se omogućiti adekvatne radničke plate i primanja u ovo vrijeme izrazitih ekonomskih poremećaja i svakodnevnih poskupljenja", dodaje.

Bektić je pozvao Vladu Federacije Bosne i Hercegovine i Udruženje poslodavaca da u roku od najduže 15 dana iniciraju sastanak na kojem će se dogovoriti minimalna plata te, kako je potcrtao, hitno i neodložno vanredno usklađivanje povećanja minimalne plate shodno relevantnim ekonomskim i statističkim pokazateljima. Ovo nije jedini zahtjev.

"Zahtijevamo da socijalni partneri, nakon omogućavanja vanrednog usklađivanja, odnosno, povećanja minimalne plate, definišu prioritetne izmjene i dopune propisa, odnosno, donošenje novih, za koje se utvrdi da su neophodni, a kako bi se osigurala adekvatna reakcija na osjetnu ekonomsku krizu i inflaciju, odnosno 'divljanje' cijena pojedinih životnih namirnica te poboljšanje životnog standarda i uslova rada radnika", istakao je.

Pozvao je i na sindikalni aktivizam, jedinstvo i solidarnost te jačanje sindikalnog pokreta u Bosni i Hercegovini, posebno na formiranje sindikata u preduzećima i kolektivima u kojima sindikata nema ili su na nedovoljnom nivou sindikalne snage i razvijenosti.