biznis
57

Potpisan sporazum o energetskoj efikasnosti vrijedan 3,7 miliona eura

FENA
Yuri Afanasiev (Foto: Klix.ba)
Yuri Afanasiev (Foto: Klix.ba)
U zgradi UN-a u Sarajevu potpisan je 3.700.000 eura vrijedan Sporazum o sufinanasiranju projekta "Zeleni ekonomski razvoj - Green Economic Development (GED)", kojim će se omogućiti značajne uštede energije u javnim objektima širom BiH te implementirati niz aktivnosti iz oblasti energetske efikasnosti.

Aktivnosti koje će biti provedene u periodu do 2017.godine su od izuzetne važnosti za BiH koja troši 20 posto svog BDP-a na energiju, što je tri puta više od zemalja Evropske unije.

Rezidentni koordinator UN-a u BiH Yuri Afanasiev kazao je da se Ugovor odnosi na daljnji razvoj aktivnosti koje se već nekoliko godina provode na povećanju energetske efikasnosti i racionalizaciji upravljanja energijom radi smanjenja emisija CO2 i uvođenju informacijskog sistema za upravljanje energijom u javnim objektima (EMIS).

"Također, naš cilj je oporavak od poplava koje su zadesile BiH u maju ove godine, te se nadam da će svaki veliki objekt, ovim programom, biti energetski efikasan s malim troškovima za režije te siguran za sve", kazao je Afanasiev.

Afanasiev je zahvalio ambsadoru Švedske u BiH za sredstva koja je vlada Švedske osigurala za ovaj sporazum.

"Ovaj sporazum predstavlja dio sedmogodišnje strategije o energetskoj efikasnoti. Nažalost, ulaganja u ovaj sektor u BiH još ne postoje, a oni su jedan od glavnih pokretača privrede zemlje", kazao je ambasador Švedske u BiH Frederik Schiller.

Projekt GED provodi UNDP u saradnji s Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske.

"Ove godine smo odlučili da naše aktivnosti usmjerimo na poplavljena područja da bismo u budućnosti imali objekte koji će trošiti manje energije, a time i manje budžetskih sredstava", naglasio je direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Safet Harbinja.

Naglasio je da se u okviru sanacionih projekata treba voditi računa i o prevenciji šteta od sličnih prirodnih nesreća koje bi nas mogle pogoditi u narednim godinama, a ne vršiti "samo puku sanaciju".