biznis
0

Poslovni susret bh. i turskih privrednika

FENA
Ekonomska saradnja između BiH i Turske se zasniva na vanjskotrgovinskoj razmjeni i viši oblici te saradnje slabo su zastupljeni, a Turska je prema stranim ulaganjima u BiH tek na 11. mjestu, istaknuto je danas tokom poslovnih susreta bh. i privrednika Turske u Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH) u Sarajevu.

Iako Turska i BiH imaju nekoliko potpisanih sporazuma iz oblasti ekonomije te zaključen Sporazum o slobodnoj trgovini, nažalost, primjena tog sporazuma nije do sada rezultirala izbalansiranom razmjenom robe. Tokom 2006. stopa pokrivenosti bh. uvoza izvozom iznosila je svega 5,5 posto.

Cilj današnjeg susreta, prema riječima predsjednika VTKBiH Slobodana Župljanina, bio je otvaranje novih poslovnih mogućnosti između privrednika dviju zemalja i unapređenje vanjskotrgovinske razmjene, jer za to postoje realne pretpostavke.

U privrednoj delegaciji Turske bili su predstavnici Asocijacije turskih industrijalaca TUSIAD-a s Aykutom Ekenom, predsjednikom Upravnog odbora tog tijela, na čelu. U delegaciji TUSIAD-a su bili i članovi jedne od najvećih Holding grupa u Turskoj "Sabanaci Holding", članica KOC holdinga "Gikon Furniture Industry and Trade Co., te članovi odbora AKG-a - Grupacije kompanija koje se bave proizvodnjom izolacijskih i građevinskih materijala.

Tokom bilateralnih razgovora s predstavnicima 10-ak bh. kompanija navedene turske kompanije su iskazale zainteresiranost za uvozno-izvozne poslove, a naročito za zajednička ulaganja s bh. firmama, prvenstveno u oblasti otvaranja poslovnih centara za tehničke proizvode, industriju namještaja i tekstila za domaćinstvo, građevinski materijal, te turizam.

Najznačajnije turske investicije u BiH do sada su investicije u Natron iz Maglaja, Fabriku sode Lukavac, Elit Kent Visoko, te Ziraat banku.

BiH u Tursku trenutno najviše izvozi šinske lokomotive napajane iz vanjskog izvora električne energije, razne organske hemikalije i oružje.