Energoinvest
0

Poslovna godina bremenita problemima

FENA
Poslovanje Energoinvesta d.d. Sarajevo u ovoj godini bilo je opterećeno nizom problema, ali je kompanija uspjela sačuvati likvidnost - istaknuto je danas na godišnjoj konferenciji za novinare uprave i menadžmenta Energoinvesta.

"Po broju tih problema i događanja ovo je vjerovatno najkarakterističnija godina u poslijeratnom Energoinvestu", kazao je v.d. direktora Energoinvesta Džemail Vlahovljak.

Finansijska policija u Energoinvestu je ove godine provela 8,5 mjeseci gdje su "pretresali" poslovanje od konca '80-ih godina do 2008. Krajem oktobra završili su svoj posao i materijale predali nadležnom tužilaštvu. Tako dugo prisustvo Finansijske policije, kazao je Vlahovljak, neminovno se odrazilo i na ukupne poslovne aktivnosti Energoinvesta.

"Razlozi dolaska Finansijske policije manje-više su poznati i oni su u direktnoj povezanosti s pitanjem izbora direktora i imaju politički karakter gdje se radi o nekim internim obračunima", dodao je Vlahovljak.

On je ustvrdio da u Energoinvestu nema kriminala i da su to spremni dokazati uz puno povjerenje koje imaju u Tužilaštvo i pravosuđe BiH.

Vlahovljak je posebno izdvojio da pitanje spora s Union bankom može bitno uticati na rezultat poslovanja u 2008. i sudbinu ove kuće u 2009. Naime, radi se o kreditu koji je bivši SOUR Energoinvest uzeo sredinom '80-ih za realizaciju poslova u inostranstvu. Po pravosnažnoj sudskoj presudi iz maja ove godine Energoinvest bi trebao Union banci da plati 15 miliona KM.

"U želji da ispoštujemo pravosnažnu sudsku presudu ne postoji nikakva kooperativnost menadžmenta i uprave Union banke i kao ni koncenzus najodgovornijih ljudi u Vladi Federacije kako da se to uradi", dodao je Vlahovljak.

Union banka je ovih dana dala nalog da se blokiraju računi Energoinvesta što, po Vlahovljakovim riječima, nije primjereno. "To što radi Union banka neće uraditi nijedna banaka u svijetu. Radi se o tjeranju kaprica koji su apsolutno nepoznati u svijetu biznisa", kazao je Vlahovljak.

Bitna karakteristika poslovanja Energoinvesta je da je tokom ove godine radio s direktorom koji ima funkciju vršioca dužnosti. Naime, Vlahovljaku je 12. februara istekao mandat, nakon čega je imenovan za v.d. direktora, ali do današnjeg dana nema političkog konsenzusa o imenovanju direktora.

Cijela 2008. bila je i godina borbe za imovinu Energoinvesta na prostorima bivše Jugoslavije. Vlahovljak kaže da su posebno velike probleme u dokazivanju vlasništva i uknjižbi imovine imali u Hrvatskoj gdje se godinama vode dugi, komplikovani i skupi sudski procesi.

"Prije sedam dana drugi put smo praktično presudom Županijskog suda Slavonsko-baranjske županije izgubili našu veliku benzinsku stanicu", dodao je Vlahovljak.

S druge strane, Energoinvest je uspio kroz poslovne aktivnosti da naplati svoja potraživanja iz Iraka 22 miliona dolara, Tanzanije 22, 5 miliona dolara i s Libijom su poravnali obaveze i potraživanja kroz odgovarajući sporazum. Ukupna naplata po tom osnovu je oko 60 miliona dolara.

Vlahovljak je dodao da je na Kosovu potpisan ugovor vrijedan 10 miliona eura za realizaciju posla u oblasti dalekovoda i telekomunikacija, kao i u Etiopiji ugovor od 28,5 miliona dolara.

-Energoinvest ulazi spreman u 2009. ali s naslijeđem svih ovih problema- zaključio je Vlahovljak.

Na osnovu ocjene poslovanja za 2008. Energoinvest će ostvariti ukupne prihode oko 404,7 miliona KM, od čega na inotržištu oko 173,2 miliona KM.