Posao
0

Kako tražiti povišicu

Sarajevo-x.com
Mnogo je osoba koje u jednom trenutku više nisu zadovoljne svojom platom i žele promijeniti stanje nabolje. Ovaj put smo za vas na Interentu pronašli savjete kako da se konačno izborite za platnu povišicu.

Pokazati se u najboljem svjetlu

Važno je pokazati se u najboljem izdanju najmanje mjesec dana prije nego što pitate za povišicu. Ne budite odsutni, ne kasnite na posao, ne budite razdražljivi ili svadljivi prema nadređenom. Potrudite se biti timski igrač čak i ako vam je to slaba tačka.

Izabrati pravo vrijeme

Izabrati pravo vrijeme i mjesto razgovora sa nadređenim je naprosto imperativ ukoliko želite obratiti se poslodavcu i upitati ga za povišicu. Dajte nadređenom do znanja da želite o nečemu izuzetno važnom razgovarati.

Ostati pribran i racionalan

Najvažnije je očuvati pribranost, logičnost i racionalnost. Prije nego što započnete sa zahtjevom, tražite od šefa da vas pažljivo i do kraja sasluša prije nego odgovori na vaš upit.

Jasno odrediti razloge

Zacrtajte si ukupno pet ili šest dovoljno dobrih razloga prije nego što nadređenog pitate za povišicu. Ovo bi trebali biti dobro osmišljeni razlozi i ne bi se trebali ticati vaših finansijskih izdataka. Nadređenom ne biste trebali reći da trenutnom platom ne možete pokriti osnovne životne troškove. Objasnite kako vjerujete da zaslužujete povišicu jer ste veoma vrijedan član tima i da ste uvjereni da je firma otkako radite, ukoliko je to istina, ostvarila veću dobit. Pružiti poslodavcu dovoljno vremena

Ostavite poslodavcu dovoljno vremena da razmisli prije nego vam odgovori na vaš zahtjev. Imajte na umu da vam najvjerovatnije odmah neće odgovoriti. Možda i sam nije ovlašten da pristane na vašu ideju o povišici. Moguće je da čitav niz ljudi stoji iza jedne ovakve odluke.

Nastaviti zahtijevati

Ukoliko se ne udovolji vašem zahtjevu, bilo iz razloga što vaš šef nije u nadležnosti da to učini ili jer on to sam ne želi, nastojte se obratiti nekome ko je nadređen vašem šefu. A svom nadređenom dozvolite da prisustvuje tom sastanku. Bitno je nastaviti zahtijevati ono što istinski želite. Ukoliko nadređeni i dalje nastave odbijati vaše zahtjeve, važno je ostati pristojan, srdačan i razuman, dok ne odlučite da bi, ipak, možda najbolje bilo potražiti posao drugdje.