biznis
0

Poreznici zatvorili 40 kladionica

FENA
Inspektori Porezne uprave Federacije BiH okončali su višenedjeljnu aktivnost Sektora za obavještajne i istražne radnje i na području Federacije izvršili inspekcijski nadzor objekata kod kojih se nezakonito priređuju posebne igre na sreću, odnosno neovlašteno drže aparati za klađenje, automati i druge naprave za igre na sreću.

Od kontroliranih 40 objekata, na području kantonalnih poreznih ureda Sarajevo, Mostar i Ljubuški, zbog utvrđenih nepravilnosti privremeno je zatvoreno svih 40 objekata, navodi se u saopćenju Porezne uprave FBiH.

Objektima je privremeno zabranjen rad zbog obavljanja djelatnosti bez odobrenja za priređivanje igara na sreću Federalnog ministarstva finansija i rješenja općinskog organa za priređivanje zabavnih igara, te neovlaštenog držanja aparata i organizovanja igara na sreću.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu od 27 kontroliranih objekata privremeno je zapečaćeno svih 27, od kojih u Mostaru 11, Čapljini šest, Stocu šest i Čitluku četiri. U Sarajevskom kantonu zapečaćeno je 11 objekata, a Zapadnohercegovačkom dva.

U momentu kontrole zatečeno je i nekoliko objekata koje su vlasnici sami zatvorili. Porezna uprava FBiH je i ove objekte zapečatila, jer je raspolagala saznanjima da su bili otvoreni u periodu prije kontrole.

Tokom kontrola uočeni su novi aparati za sportsko klađenje koji predstavljaju mini kladionice, trenutno u manjem broju, međutim, postoje indicije da ovakvih aparata ima veliki broj na području Federacije BiH kao i svih drugih navedenih aparata.

O izvršenim inspekcijskim nadzorima su upoznata kantonalna tužilaštva i kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova, a cjelokupna aktivnost radiilju postizanja što efikasnijih rezultata pripremljena je u strogoj tajnosti.

U ovoj aktivnosti učestvovala su 83 federalna porezna inspektora iz kantonalnih poreznih ureda Mostar, Sarajevo, Ljubuški, Novi Travnik, Zenica, Tuzla, inspektori Sektora za kontrolu velikih poreznih obveznika i inspektori Sektora za istražne i obavještajne radnje.

Iz Porezne uprave Federacije BiH naglašavaju da će i pored toga što su federalni inspektori bili izloženi fizičkim prijetnjama, verbalnim vrijeđanjima i drugim neugodnostima nastaviti i ubuduće rad na terenu i otkrivanju svih poreznih obveznika koji na razne načine pokušavaju izbjeći plaćanje poreznih obaveza i u svim slučajevima gdje postoji osnovana sumnja da se radi o krivičnom djelu iz oblasti poreza- poreznoj utaji, nadležne službe Porezne uprave FBiH će tužilaštvima podnijeti krivične izvještaje.

U Poreznoj upravi ističu još da je zbog značajnih problema i kršenja zakona u ovoj oblasti radi nastavka daljnjih aktivnosti i velikog broja objekata u kojima se drži značajan broj aparata za klađenje i aparata za igre na sreću neophodna podrška i saradnja s drugim nadležnim agencijama za provođenje zakona prije svega policijskim organima i drugim nadležnim inspekcijskim službama, te tužilaštvima i sudovima na svim nivoima, kao i pomoć i podrška građana u FBiH, saopćio je Odsjek za odnose s javnošću Porezne uprave FBiH