Južna Koreja
0

Policija zauzela fabriku automobila "Ssangyong"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Južnokorejska policija u srijedu je u punoj opremi za razbijanje protesta zauzela fabriku automobila SsangYong (Šangjong) u kojoj radnici već više od dva mjeseca štrajkuju zbog planiranih masovnih otpuštanja usljed ekonomske krize, javio je Reuters.

Oko 600 otpuštenih radnika okupira glavnu zgradu fabrike već više od 70 dana, zbog čega je obustavljena proizvodnja, a troškovi kompanije premašili su 245 miliona dolara.

Specijalne snage policije su se helikopterima spustile na krovove dva skladišta i glavne zgrade SsangYonga u Pjeongtaeku, gradu u najmnogoljudnijoj južnokorejskoj provinciji Gjeongi, na sjeveru zemlje, koji se nalazi na oko 80 kilometara od prijestolnice Seula.

Sada je većina postrojenja fabrike pod kontrolom policije, izuzev glavnog skladišta za farbanje automobila, u kome štrajkači blokiraju ulaz naoružani lemilicama, izvještava agencija.

Ovo je bila završna faza pažljivo provedenih planova da se štrajk obustavi bacanjem suzavca iz helikoptera koji su kružili iznad fabrike i obustavljanjem dovoda vode do zgrada koje su okupirali štrajkači.

SsangYong se nalazi pod prinudnom upravom budući da je ovaj najmanji proizvođač automobila u zemlji u velikim finansijskim problemima, a u cilju stabilizacije poslovanja planira se smanjenje broja zaposlenih, kojih ukupno ima 2.600, za više od trećine.

Sindikat fabrike, čijih je 51 posto u vlasništvu najvećeg kineskog proizvođača automobila SAIC, za oporavak preduzeća je tražio pomoć vlade, koja je odbijena, a sada se čeka odluka suda o njegovoj likvidnosti, prenosi Tanjug.