biznis
0

Podravka predstavila poluindustrijski laboratorij za razvoj novih proizvoda

Sarajevo-x.com
Poluindustrijski laboratoriji u prehrambenoj industriji široko se koriste u svrhu razvoja novih proizvoda i procesa te u svrhu poboljšanja postojećih proizvoda.

Tokom 2006. u Podravki se pojavila, po uzoru na najveće prehrambene kompanije u svijetu, inicijativa za nabavkom potpuno nove poluindustrijske opreme koja bi se nalazila unutar jednog centra koji bi činio razvojni laboratorij.

Ova je ideja u potpunosti i realizovana početkom ove godine, a juče je i predstavljena javnosti upravo na 88. rođendan profesorice Zlate Bartl, voditeljice tima koji je izumio Vegetu. Vrijednost dosadašnje investicije iznosila je 5 miliona kuna. Riječ je o deset visoko sofisticiranih uređaja smještenih na 400 metara kvadratnih na kojima će Podravkini stručnjaci iz Razvoja proizvoda stvarati potpuno nove proizvode te unaprijeđivati postojeće.

Poluindustrijski laboratorij opremljen je najsavremenijom tehnološkom opremom koja pruža mogućnost pretvaranja naučnih ideja, razvojnih koncepata i potreba potrošača u nove tehnološke procese te inovativne proizvode. Koncepcija laboratorija omogućava međusobno povezivanje različitih tehnologija i procesa što je jedan od bitnih pokretača tehnoloških otkrića.

Osnovne prednosti ovakvih laboratorija su, prije svega, osiguranje uslova za bolju inventivnost, kraće vrijeme za razvoj proizvoda, te manji troškovi vezani uz razvoj proizvoda.

Poluindustrijski laboratorij koristiće se i za proizvodnju manjih serija proizvoda u svrhu testiranja tržišta i potrošača nakon što se odrade potrebne predradnje vezane uz implementaciju sistema osiguranja kvaliteta. Kapacitet ovakvih postrojenja je od 200 do 2000 komada na dan.

Ovaj poluindustrijski laboratorij Podravki osigurava uslove za stvaranje kritične količine znanja potrebnog za osiguranje visokog stepena inovativnosti u kompaniji.

Sve navedeno Podravki će omogućiti stvaranje novih prilika što je neophodno za napredak i rast kompanije.