FBiH
0

Počinje primjena novog zakona kojim se oporezuju plaće

FENA
U Federaciji BiH od četvrtka počinje primjena novog Zakona o porezu na dohodak donesenog početkom 2008. godine.

"Poznatiji kao Zakon o porezu na plaće (prihod od nesamostalne djelatnosti), ovaj tekst uvodi novi sistem oporezivanja u toj oblasti jedinstveno u cijeloj Federaciji, izjavio je u četvrtak Feni pomoćnik federalnog ministra finansija za fiskalnu i poreznu politiku Hajrudin Hadžimehanović.

Zakon podrazumijeva također oporezivanje prihoda od samostalnih djelatnosti - dobiti fizičkih osoba, prihoda od poljoprivrede i šumarstva, od autorskih prava, patenata i tehničkih unaprjeđenja, zatim od imovine i imovinskih prava, kapitala te od dobitaka u nagradnim igrama i igrama na sreću.

Obveznici po ovom zakonu nisu građani koji ostvaruju prihode od penzija, zatim na osnovu socijalnih potpora te na osnovu posebnih propisa o pravima ratnih vojnih invalida i civilnih žrtava rata. Zakonu ne podliježu ni službenici Ureda visokog predstavnika.

Zakon propisuje jedinstvenu poreznu stopu na dohodak od 10 posto mjesečno, s tim što je neoporezivi dio plaće 300 KM.

Neoporezivi dio može biti i veći u zavisnosti od visine takozvanog ličnog odbitka, a to su, u principu, olakšice na osnovu broja izdržavane djece u domaćinstvu, izdržavanja bračnog druga, invalida u domaćinstvu i sl.

Olakšice se tehnički ostvaruju na osnovu porezne kartice, ali u prijelaznom periodu, tokom čitave 2009., svi uposlenici, kao i novouposleni, ostvarivat će ih na osnovu zahtjeva za izdavanje poreznih kartica. Ove zahtjeve uposleni su svojim poslodavcima trebali predati zaključno s 31. 12. 2008. godine. Pretpostavka je da je to učinila većina .

Uz zahtjev su prilagani i dokumenti - rodni list svakog izdržavanog djeteta, vjenčani list za izdržavanje supružnika, zatim dokaz o visini primanja izdržavane osobe, dokaz o postojanju eventualnog invaliditeta te uvjerenje o zajedničkom domaćinstvu.