biznis
0

Ozvaničen početak izgradnje gasovoda Visoko-Brnjaci

FENA
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nedžad Branković i direktor kompanije "BH-Gas“ Almir Bečarević danas su u mjestu Brnjaci kod Kiseljaka ozvaničili početak izgradnje gasovoda Visoko-Brnjaci.

Ovaj gasovod po svojim karakteristikama spada u kategoriju regionalnih gasovoda s osnovnom funkcijom snabdijevanja prirodnim gasom šireg područja općina Visoko, Kreševo, Kiseljak i Fojnica.

Projektovan je kao čelični gasovod prečnika 219,1 mm s maksimalnim radnim pritiskom od 19, 6 bara i kao takav pripada klasi visokopritisnih gasovoda. Rok za izgradnju novog gasovoda je mart 2008. godine, a bit će izgrađeno ukupno 57,5 kilometara.

Dužina gasovoda između Visokog i Brnjaka je 18,5 kilometara, od Brnjaka do Kreševa 17 , a nadalje prema Kiseljaku i Fojnici oko 22 kilometra.

Investitor spomenutog projekta čija je vrijednost devet miliona KM je preduzeće „BH-Gas“ dok je projektnu dokumentaciju izradila kompanija „Petrolinvest“ d.o.o. Sarajevo.

Distributer gasa za spomenuta područja bit će „Stanić Group Industry“.

Označavajući početak radova, premijer Branković je rekao da izgradnja novog gasovoda predstavlja potvrdu Federalne vlade da od Federacije želi napraviti veliko gradilište i doprinijeti ravnomjernom razvoju svih regiona.

„Želimo stvoriti uvjete da se mladi ljudi mogu baviti biznisom i ostati raditi i živjeti tamo gdje su rođeni“, rekao je premijer Branković.

Svečanom otvaranju početka izgradnje gasovoda Visoko-Brnjaci, uz premijera Federacije, te federalne ministre Vahida Heću i Desnicu Radivojevića i predstavnike „BH- Gasa“, prisustvovali su i članovi Vlade Srednjobosanskog kantona, predstavnici lokalnih vlasti, izvođača radova i drugi poslovni partneri u ovome projektu.