Zenica
0

Otvorena poslovnica Razvojne banke FBiH

FENA
Foto: ZEDA
Foto: ZEDA
Federalni premijer Nedžad Branković, premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević i predsjednik Uprave Razvojne banke Federacije BiH Ramiz Džaferović danas su u Zenici otvorili petu poslovnicu Razvojne banke FBiH.

Prostorije zeničke poslovnice banke nastale na osnovu Zakona o Razvojnoj banci FBiH, koja je s radom počela 1. jula ove godine, nalazi se u zgradi RMK Prometa, gdje se nalaze i institucije izvršne i zakonodavne vlasti Zeničko-dobojskog kantona.

"Razvojna banka FBiH je finansijska institucija čija je zadaća provođenje ekonomske politike Vlade FBiH radi privrednog razvoja i zapošljavanja kroz stimulativno kreditiranje koje podrazumijeva razvojne stimulativne i diferencirane kamatne stope koje su niže od tržišnih kamatnih stopa“, izjavio je Ramiz Džaferović, predsjednik Uprave Razvojne banke FBiH.

Banka je sljedbenica Investicijske banke FBiH osnovane 1997. godine i njen kapital iznosi oko 107 miliona KM. Danas je aktiva banke dostigla 230 miliona KM, a kreditni portfolij banke iznosi 179 miliona KM. Ukupni kreditni portfolij Razvojne banke FBiH iznosi 360 miliona KM.

"Kamatna politika se zasniva na diferenciranim stopama koje se kreću od 3 do 5 posto uvažavajući kriterije regionalnog nivoa razvijenosti i strukture privrede. Vlada FBiH u naredne četiri godine osiguravat će godišnji kapital od 100 miliona KM i očekujemo da će nakon ove četiri godine kapital Razvojne banke FBiH iznositi 507 miliona KM“, izjavio je Džaferović.

Federalni premijer Nedžad Branković izjavio je da osnivanje Razvojne banke FBiH znači povratak finansijskog suveriniteta.

"Vrijeme koje dolazi pokazat će da li smo ove godine bili uspješni ili neuspješni. Godinama su se bezuspješno pokušavali riješiti problemi velikih kompanija poput Krivaje, Fabrike duhana Mostar, Hepoka i drugih, što smo mi uspjeli privesti kraju. Odlučili smo napraviti jedinstven elektroenergetski sektor u FBiH, koji se čekao 40 godina, stvorili smo uslove za dobijanje 480 miliona eura kreditnih sredstava za daljnji razvoj cestovne mreže“, između ostalog rekao je premijer Branković.

Svečanosti otvaranja poslovnice Razvojne banke FBiH u Zenici prisustvovao je veliki broj predstavnika izvršne vlasti na svim nivoima, kao i privrednika i predstavnika komercijalnih banki.