biznis
0

Osam finalista iz BiH za nagradu ERSTE fondacije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
ERSTE fondacija je objavila da je selekciona komisija odabrala 71 projekt, koji su ušli u uži izbor i time postali finalisti za nagradu za društvene integracije ERSTE fondacije za 2009. godinu.

Na ovogodišnji poziv poslano je više od 1.300 aplikacija iz osam zemalja jugoistočne Evrope, od kojih je 960 ispunjavalo kriterije.

Osam organizacija iz BiH je ušlo u uži izbor: Centar za socijalni rad, Banja Luka, "Partnerstvo u zajednici” Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama, Banja Luka, "Spolna edukacija djece i mladih s mentalnom zaostalošću“ Partnerski omladinski pokret, Banja Luka, "Cure u humanitarnoj i reintegracijskoj funkciji kroz muziku“ Društvo osmijeh, Udruženje za psihosocijalnu pomoć i razvoj volonterizma, Gračanica, „"Borba starijih osoba u BiH sa siromaštvom i društvenom isključenošću“ Mozaik Fondacija, Sarajevo, "Projekt za aktivne zajednice” MIBA, Tuzla, "MIBA Seosko bankarstvo“ Vesta, Tuzla, "Poštujmo jednakost” Zemlja djece, Tuzla, "Poboljšanje položaja i integracije djece zanemarene u društvu“.

Kao jedina nagrada ove vrste, ima za cilj da prepozna i promivira organizacije i projekte koji rade na stvaranju stabilnog i pravičnog društva koje uključuje neprivilegovane i marginalizirane grupe.

Svi podneseni projekti su ocjenjivani na osnovu kriterija njihove efikasnosti i specifičnih koristi za društvo.

U narednim mjesecima, međunarodni žiri, sačinjen od 17 eksperata će odabrati deset pobjedničkih projekata i dest projekata koji će dobiti počasne nagrade.

Ceremonija dodjeljivanja nagrade će se biti održana u Bukureštu 25. juna.

Od svog uspostavljanja 2007., nagrada ERSTE fondacije za društvene integracije se proširila i u obimu i u veličini - visina nagrade se gotovo upeterostručila, s 85.000 eura u 2008. na gotovo 295.000 eura, koliko će biti dodijeljeno u 2009., a lista zemalja učesnica je proširena.