biznis
0

Oko Prevlake ima nafte?

FENA
Potpredsjednik crnogorske vlade Vujica Lazović potvrdio je danas da su istraživanja crnogorskog podmorja pokazala da oko rta Prevlaka na granici sa Hrvatskom ima značajnih rezervi nafte i gasa.

"Ima podataka koji ukazuju da bi trebalo nastaviti istraživanja nafte i gasa oko Prevlake i vlada ima ambiciozne planove u vezi sa tim", rekao je Lazović podgoričkim "Vijestima".

To je potvrdio i nekadašnji koordinator projekta istraživanja nalazišta nafte u Jadranu prof. dr. Tihomir Dragašević.

Prema njegovim riječima, "dosadašnja istraživanja podmorja Albanije i Crne Gore potvrđuju postojanje nalazišta i pokazuju da u basenima takvih debljina i strukturnih karakteristika, svuda u svijetu ima nafte i gasa".

Dragašević je podsjetio da je na bušotini između rta Prevlaka i uvale Trašte, na dubini od 3.600 metara u oligocensko krečnjačko pješčarskoj seriji, pronađen naftni gas.

On je objasnio da je, da bi se utvrdile rezerve nafte koje sadrži određena struktura, potrebno uraditi dodatne bušotine kako bi se ležište okonturilo i dobili podaci za izračunavanje rezervi.

Po općem stručnom mišljenju, nalaženje gasa sa sadržajem viših ugljovodoničnih komponenti bilo je ohrabrujući i podsticajni element za nastavljanje istraživanja, rekao je Dragašević.

Lazović je kazao da postoji dilema da li tender za istraživanje nafte u podmorju Jadrana raspisati prije ili nakon izrade novog Zakona o nafti i gasu.

Tim aktom bit će regulisana pitanja koncesija, geoloških istraživanja i rudarstva i uređeni uvjeti, načini i postupci dodjele prava na prospekciju, istraživanje i eksploataciju nafte i gasa.