EPBiH
0

Odobrena okolinska dozvola za blok 8 TE Kakanj

FENA
Termoelektrana Kakanj
Termoelektrana Kakanj
Federalno ministarstvo okoliša i turizma dostavilo je Elektroprivredi BiH (EPBiH) rješenje o izdavanju okolinske dozvole za izgradnju bloka 8 u TE "Kakanj", instaliranog kapaciteta 300 MW.

Time su stvoreni svi neophodni preduvjeti za izgradnju ovog izuzetno značajnog zamjenskog proizvodnog kapaciteta čija je predračunska investiciona vrijednost 544 miliona eura.

Početak izgradnje tog kapaciteta predviđen je za sredinu 2013. godine, realizacija projekta trajala bi oko pet godina a za izgradnju bloka 8 bilo bi angažirano oko 4.000 radnika. Početak eksploatacije značio bi upošljavanje 200 novih radnika u TE "Kakanj" uz upošljavanje još 800 rudara u RMU "Kakanj".

U okolinskoj dozvoli precizno su navedene mjere koje EPBiH mora poduzeti radi ublažavanja mogućih negativnih efekata u fazi izgradnje bloka 8 na kvalitet zraka, vode i zemljišta, uticaja na stanovništvo, mikroklimatske faktore, floru i faunu, ali i na kulturno-historijsko i arheološko naslijeđe kao i mjere, koje su gotovo identične kao mjere u toku izgradnje, koje se moraju poduzeti u toku eksploatacije bloka 8.

Dobijanje okolinske dozvole jedan je od redovnih poslova i obaveza EPBiH u pripremi realizacije investicije u blok 8 TE "Kakanj", saopćeno je iz EPBiH.