biznis
0

Odluke Vlade FBiH za željeznički sektor

FENA
Vlada Federacije BiH na posljednjoj sjednici u Sarajevu donijela je nekoliko odluka za željeznički sektor u Federaciji BiH.

Odlukom je utvrđen interes Federacije BiH za obavljanje usluga željezničkog putničkog i kombinovanog saobraćaja JP Željeznice FBiH na putnim pravcima : Sarajevo - Budimpešta (na dijelu Sarajevo-Maglaj), Zagreb - Sarajevo - Ploče (na dijelu Maglaj-Čapljina), Sarajevo - Ploče (na dijelu Sarajevo-Čapljina) i na dionicama Tuzla-Brčko i Bihać-Blatna.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija će sa Željeznicama FBiH zaključiti ugovor o sufinansiranju obavljanja usluga željezničkog putničkog i kombinovanog saobraćaja u 2008. godini na tim relacijama.

Vlada je dala saglasnost na odluku Skupštine JP Željeznice FBiH d.o.o. Sarajevo o prvim izmjenama i dopunama Statuta ove kompanije kojima je izvršena promjena odnosa državnog i privatiziranog kapitala.

Skupština Društva je sredinom maja prošle godine donijela odluku o smanjenju temeljnog kapitala radi pokrića akumuliranog gubitka i pokrića gubitaka za 2004., 2005. i 2006. godinu od 300,6 miliona KM.

Temeljni kapital Društva sada iznosi 1,16 milijardi KM od kojih se na državni kapital odnosi 1,066 milijardi KM ili 91,82 posto dok je u privatnom vlasništvu 94,9 miliona KM ili 8,18 posto.

Vlada je također dala saglasnost na ugovor o finansiranju održavanja željezničke infrastrukture u ovoj godini koji se zaključuje između JP Željeznice FBiH i Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

Prema odobrenom ugovoru, ukupna cijena održavanja željezničke infrastruktre za ovu godinu iznosi 114,7 miliona KM u čemu će resorno ministarstvo učestvovati s 34,4 miliona KM i to 25,9 miliona KM budžetskih iznosa, a 8,5 miliona KM su iz privremene naknade za korištenje željezničke infrastrukture od željezničkog operatera.

Vlada je prihvatila infomaciju o utrošku budžetskih iznosa u prošloj godini za finansiranje sektora željeznica u iznosu od 25,55 miliona KM. Za finansiranje rada BHŽJK iz federalnog budžeta izdvojeno je 450 hiljada KM.

Za Željeznice FBiH, po osnovu sufinansiranja željezničkog putničkog saobraćaja u prošloj godini izdvojeno je 4,5 miliona KM od kojih su dva miliona budžetski iznosi, a ostatak iz naknade za infrastrukturu.

Za održavanje željezničke infrastrukture transferirano je 23,1 milion KM na osnovu izvršenih planiranih aktivnosti u ovoj oblasti. S obzirom na to da su obaveze za održavanje infrastrukture mnogo veće od izdvojenih 23,1 milion KM neophodno je da se za njeno finansiranje u iznosu od 88,6 miliona KM pronađu nove mogućnosti finansiranja – stoji u ovoj informaciji.