biznis
0

FOTO / Obnova Doma zdravlja Kumrovec počinje ove godine

Klix.ba
Dom zdravlja Kumrovec
Dom zdravlja Kumrovec
Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić i ministar zdravstva u Vladi Kantona Sarajevo Eldan Lokmić razgovarali su jučer o budućoj saradnji, s posebnim akcentom na rekonstrukciju Doma zdravlja Kumrovec.

Efendić i Lokmić su se usaglasili da se radi o ključnom projektu Ministarstva zdravlja KS i Općine Novi Grad, na čijoj teritoriji se objekt nalazi, te su dogovorili da se u ovoj godini krene s prvom fazom rekonstrukcije objekta.

Efendić je informisao ministra Lokmića da se privodi kraju procedura u postupku izdavanja građevinske dozvole za rekonstrukciju objekta. Sva projektna dokumentacija je završena, a urađene su i određene revizije.

Općina Novi Grad u Nacrtu budžeta za ovu godinu planirala je izdvojiti dio sredstava za rekonstrukciju Doma zdravlja, a ministar Lokmić je kazao da će i Ministarstvo u ovoj godini planirati sredstva, kako bi radovi na objektu mogli početi.

Osim usluga porodične medicine za predškolsku djecu, te djecu školskog uzrasta i omladinu, u DZ Kumrovec se nalaze centri za mentalno zdravlje i fizikalnu rehabilitaciju, stomatološka služba, te službe za radiološku i ultrazvučnu dijagnostiku, koje pružaju zdravstvene usluge stanovnicima sa područja cijelog Kantona Sarajevo.

Eldan Lokmić i Semir Efendić
Eldan Lokmić i Semir Efendić
U ovoj ustanovi su smješteni i higijensko-epidemiološka, internistička, ORL služba, te neuropsihijatrijska i oftalmološka služba, kao i medicina rada.

Javna ustanova Domovi zdravlja KS, u čijem je sastavu i Dom zdravlja Novi Grad, je u nadležnosti Kantona Sarajevo. S tim u vezi, ministar Lokmić će pokušati pronaći rješenje da se ovaj projekat uvrsti u tzv. saudijski kredit, koji Kanton Sarajevo ima odobren isključivo za projekte u zdravstvu. Stoga je razgovarano i o budućem opremanju objekta, nakon što se završi njegova rekonstrukcija.

Projektom rekonstrukcije objekta Doma zdravlja Novi Grad predviđeno je ukidanje dva vanjska stepeništa ulaza za pasarelu, kao i stubova dijela pasarele i stepeništa, te zatvaranje pasarele i jednokrakog vanjskog stepeništa, u sklopu čega je planiran lift sa obje strane.

Bit će izgrađen jedan ulaz u objekt, a dva postojeća stepeništa unutar većeg dijela objekta služit će samo kao nužni ulazi. Planirana je izrada novih podnih i zidnih obloga i zamjena unutrašnje stolarije. Osim toga, planirana je sanacija krova i dogradnja trećeg sprata iznad pasarele, radi proširivanja stomatološke službe. Neophodna je sanacija elektoinstalacija, vodovodnih i kanalizacionih instalacija, kao i fasade i instalacija za grijanje.