biznis
370

Normaliziran poštanski saobraćaj između BiH i Hong Konga

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Poštanski saobraćaj koji je iz ili preko Hong Konga išao za BiH u potpunosti je bio obustavljen 31. marta ove godine.

No, poštanske pošiljke počele su pristizati u BiH već od sredine maja, a Pošta Hong Konga saopćila je da je prije dva dana došlo do potpune normalizacije poštanskog saobraćaja između Hong Konga i BiH.

Pošta Hong Konga obustavila je poštanski saobraćaj u martu, pored BiH, Jemenu, Siriji, Sjevernoj Koreji, Liberiji, Krimu, Libanu, Somaliji i Ukrajini, te gradu Sevastopolju. Većina zemalja sa ove liste su područja na kojima se trenutno vode oružane borbe pa nije jasno otkud se BiH našla na ovoj listi.

Iz BH Pošte za Klix.ba su sredinom maja rekli da je korisnicima poštanskih usluga koji kupuju proizvode putem interneta važno skrenuti pažnju da je još uvijek na snazi zabrana prijevoza avionskim putem proizvoda koji se smatraju opasnim za prijevoz u zračnom prometu, prvenstveno tečnosti, litijskih baterija, kao i svih proizvoda koji ih sadrže. 

S obzirom na to da su DGR-om (Dangerous Goods Regulations) utvrđene veoma stroge procedure sigurnosnih provjera sadržaja pošiljaka to za posljedicu može imati zadržavanje, a time i kašnjenje u prijenosu, odnosno odbijanje prihvata takvih pošiljki za prijevoz avionskim putem te i vraćanje pošiljki pošiljaocu.