biznis
0

Nobelovac: Irački rat doprinio padu američke ekonomije, usporio oporavak

FENA
Joseph Stiglitz
Joseph Stiglitz
Irački rat doprinio je padu američke ekonomije i ometa ekonomski oporavak, tvrdi dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Joseph Stiglitz.

U međuvremenu, američka vlada teško potcjenjuje troškove rata, pišu Stiglitz i koautorka Linda Bilmes u knjizi "Rat od tri triliona dolara", koja će biti objavljena u ponedjeljak, javio je Reuters.

Skoro petogodišnji rat, nekada opisivan kao rat koji će doslovno isplaćivati sam sebe kroz povećani izvoz iračke nafte, koštao je američko ministarstvo trezora 845 milijardi dolara direktno.

"Nekada se mislilo da su ratovi dobri za ekonomiju. Nijedan ekonomist više ne vjeruje istinski u to", izjavio je Stiglitz u intervjuu.

Stiglitz i Bilmes tvrde da su istinski troškovi rata najmanje tri triliona dolara na osnovu, kako ih nazivaju, ultrakonzervativnih procjena i da bi mogli nadmašiti troškove Drugog svjetskog rata koje su procijenili na pet triliona kada se ukalkulira inflacija.

Direktni troškovi ne uključuju kamate na dug stvoren tokom rata, troškove zdravstvene zaštite za veterane koji su se vratili kućama i zamjenu uništene teške opreme te degradiranje operativnih kapaciteta izazvano ratom.

Pored toga, ima troškova koji nisu uračunati u budžet poput rastućih cijena nafte i socijalnih i makroekonomskih troškova, koje knjiga u detalje navodi.

Kako bi ilustrirala koliko se novca moglo uložiti u druge oblasti, Bilmes navodi godišnji američki budžet za istraživanje autizma - 108 miliona dolara - koji se potroši svaka četiri sata u Iraku. Trilioni dolara mogli su zaposliti 15 miliona novih nastavnika u javnim školama koji bi osigurali obrazovanje za 43 miliona učenika po godini zajedno sa četverogodišnjim školarinama za javne univerzitete, piše u knjizi.

Stiglitz i Bilmes tvrde da su bili prekomjerno konzervativni u računanju brojke od tri triliona dolara, jer su nastojali prevazići svoju pristrasnost zbog protivljenja ratu.