Beograd
0

NIS će Rusima biti prodan do kraja godine

FENA
Ruski i srbijanski predstavnici dogovorili su se u petak u Beogradu da će do kraja godine potpisati dokumente o prodaji Naftne industrije Srbije (NIS-a) i sporazum o temeljnim uvjetima gradnje plinovoda Južni tok.

Nakon susreta sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem to je na konferenciji za novinstvo rekao predsjednik Upravnog odbora "Gazproma" Aleksei Miller. Dodao je da će, također do kraja godine, biti potpisan i memorandum "Gazproma" i "Srbijagasa" o gradnji skladišta plina u Banatskom Dvoru.

"Sporazumi su spremni za potpisivanje. Ostalo je više prijepornih pitanja o NIS-u, ali će sporazum sigurno biti potpisan do tog roka", kazao je Miller.

Ravnatelj "Srbijagasa" Dušan Bajatović kazao je da će "Jugorosgas" ostati posrednik za kupnju plina od Rusije dok se ne potpišu drugi ugovori, ali da će "Gazprom" vratiti "Srbijagasu" vlasnički udio u toj tvrtki-kćeri "Gazproma". Rekao je da će tako "Srbijagas" biti vlasnik 49 posto "Jugorosgasa", a "Gazprom" vlasnik 51 posto te tvrtke.

Dok su trajali razgovori ruskog izaslanstva s najvišim srbijanskim dužnosnicima, zastupnici oporbene Liberalno-demokratske partije otvorili su u srbijanskom parlamentu raspravu o "energetskom aranžmanu" između Srbije i Rusije, zahtijevajući da se zastupnicima podastru sve pojedinosti tog sporazuma.