Ugovor vrijedan 1,5 milion dolara
1

Saudijska Arabija otvorila tržište za Vispakove proizvode

Klix.ba
Rusmir Hrvić
Rusmir Hrvić
Bosanskohercegovačka prehrambena industrija Vispak realizirala je prvu pošiljku svojih proizvoda na tržište Kraljevine Saudijske Arabije.

Prvi kontejner Vispakovih pralina, čokolada, juha, čorbi i čajeva stigao je u Saudijsku luku Džedu, a u centralu u Visoko već je stigla narudžba za još jedan kontejner za isporuku proizvoda iz programa čokolada.

Potpisan je ugovor o izvozu u sve zemlje Golfskog zaljeva i to u vrijednosti od 1,5 milion američkih dolara, a uz ova Vispakova dva, uskoro isplovljavaju tri kontejnera keksa domaćeg proizvođača konditorskih proizvoda AS GROUP, u čijem sastavu posluje Vispak d.d.

Tako će se, između ostalih proizvoda, Choco club, Begova čorba, Vispakovi čajevi, ali i Master, Kent i ostali keksi koje proizvodi AS GROUP naći na policama trgovačkih lanaca ove zemlje u kojoj živi više od 28 miliona ljudi, kao i ostalih zemalja Golfskog zaljeva u koje se ubrajaju Irak, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt, Katar i Jemen.

"Potencijali i potrebe saudijskog tržišta, kao i tržišta zemalja Golfskog zaljeva su ogromni, tako da će naš uspješan prodor pomoći i ostalim bosanskohercegovačkim proizvođačima hrane da uđu na ova tržišta. Naši arapski partneri u prvom redu su prepoznali kvalitet Vispakovih proizvoda, a naš cilj je da tamošnjim kupcima približimo sve čari i okuse naše autohtone bosanske kuhinje, ali i kafe za koju očekujmo da krene u jednom od idućih kontejnera put Saudije", kazao je direktor Vispaka, Rusmir Hrvić.