biznis
0

KPK: Podrška izgradnji termoenergetskih sistema u Banovićima i Tuzli

FENA
Udruženje energetike, rudarstva i industrije Kantonalne privredne komore (KPK) Tuzla dalo je punu podršku procesu pripreme i izgradnje termoenergetskih sistema u Banovićima i Tuzli, zaključeno je nakon rasprave o Informaciju o dosadašnjim aktivnostima i neposrednim zadacima na pripremi izgradnje termoelektrane Banovići, koju je prezentirao na redovnoj sjednici Udruženja Avdija Mumić iz Rudnika mrkog ugljena (RMU) Banovići.

Velike zalihe ugljena na Tuzlanskom kantonu garantiraju sigurnost u radu termoenergetskih blokova, a čime bi se vodeći računa o zaštiti čovjekove okoline povećala zaposlenost, dobio bi se kvalitetan proizvod koji je sigurno danas kurentan na tržištu.

Također bi se riješilo pitanje opskrbe toplotnom energijom većine stanovništva u Tuzlanskom kantonu i povećala elektroenergetska stabilnost države.

Na skupu u Privrednoj komori istaknuto je kako su razvoj rudnika, mašinske i elektroindustrije u direktnoj ovisnosti o izgradnji termoenergetskih blokova.

Udruženje energetike, rudarstva i industrije apelira na Vladu Tuzlanskog kantona i resorno ministarstvo da usmjere sve svoje resurse i da daju punu podršku izgradnji ova dva termoenergetska bloka. Stav je članova Odbora Udruženja za energetiku, rudarstvo i industriju KPK Tuzla da se ovi zaključci upute Vladi Tuzlanskog kantona i resornom kantonalnom ministarstvu.