Naftni terminali FBiH
0

Deltagripu će se platiti milioni eura, a za štetu niko nije odgovarao

Piše: E. G.
Rasim Kadić i Nermin Nikšić (Foro: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Rasim Kadić i Nermin Nikšić (Foro: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici razmatrala informaciju o presudi Arbitražnog suda Međunarodne trgovinske komore u Parizu, kojom je djelomično usvojen tužbeni zahtjev Deltagrip Tradinga zbog raskida ugovora s Naftnim terminalima Federacije BiH d.o.o. Ploče. “U finansijskoj situaciji u kakvoj se nalazimo ovo je situacija u kojoj pacijent nije poginuo na mjestu događaja, već na putu do bolnice”, prokomentarisao je federalni premijer Nermin Nikšić situaciju u kojoj su se našli Naftni terminali.

“Naftni terminali FBiH su imali ugovorni odnos sa kompanijom Deltagrip Trading LLP iz Londona, koji je započeo 3. marta 2005. godine, ali je zbog niza komplikacija u tom ugovorenom periodu on okončan 8. aprila 2010. godine, zbog neplaćanja Deltagripa”, rekao je Rasim Kadić, direktor Naftnih rerminala FBiH d.o.o. Ploče.

“Potpisanim ugovorom je predviđeno da strana koja pokrene spor ide na Arbitražni tribunal, onda je Deltagrip 7. jula pokrenuo arbitražni spor protiv Naftnih terminala FBiH, a radi naknade u ukupnom iznosu od 103 miliona dolara i 1,2 miliona eura. Mi smo jučer dobili konačnu odluku Arbitražnog vijeća Međunarodne trgovačke komore u Parizu kojom je presuđeno da su Naftni terminali dužni isplatiti Deltagripu pet miliona i 67.745 dolara te milion i 107.479 eura”, rekao je Kadić te dodao da će na ovaj iznos biti obračunate i zatezne kamate.

Radi se o konačnoj presudi, odnosno o novcu koji će Federacija morati platiti, ali njena pravosnažnost se mora potvrditi na sudu u Hrvatskoj, čime se potvrđuje priznavanje stranih presuda.

“U odnosu na ukupnu tužbu ovo predstavlja 6,2 posto od zatraženog tužbenog iznosa. Djeluje kao mali iznos, ali kada se preračuna u novac to sve iznosi oko pet miliona eura, što je šokantan iznos. Napomenut ću samo da smo ja, kao direktor, i ova Vlada naslijedili cijeli taj spor sa Deltagripom, kao i advokate koji su nas zastupali”, rekao je Kadić.

Nikšić je napomenuo da se ugovori, koji su prije četiri godine potpisani i koji su doveli do ove štete, kao i izvještaji o mišljenjima o počinjenom krivičnom djelu, nalaze u Tužilaštvu već četiri godine, ali Tužilaštvo ništa nije poduzelo da procesuira odgovorne.

“U situaciji smo da moramo platiti tu štetu, ali se naše Tužilaštvo nije odredilo o tome da li postoje elementi krivičnog djela ili ne postoje. Možda niko nije ni odgovoran, šta znam, ali prosto nije logično da plaćamo štetu, a da nema ogovornosti, pa bi bilo uredu da konačno imamo nekoga ko će biti procesuiran za ovo. Uputit ću dopis Tužilaštvu s pitanjem o ovome, rizikujući da budem optužen da vršim politički pritisak na njih”, rekao je Nikšić.

Kada će presuđeni iznos Deltagripu isplatiti zajedno sa kamatama zavisi od hrvatskog pravosuđa, odnosno od brzine kojom će oni priznati presudu.

U izvještaju o počinjenom krivičnom djelu u ovom slučaju sklapanja ugovora sa Deltagripom te ostalim situacijama koje su proizašle iz njega, a koji je podnesen Tužilaštvu 10. jula 2007. godine, nalaze se imena tadašnjih čelnika Naftnih terminala FBiH i bivših federalnih zvaničnika, a to su: Josip Tomić, Vahid Hećo, Tihimor Kožul, Nedžad Branković, Stipe Vuljan, Drago Budželez, Dževad Paradžik i Dževad Ganić.

“Oni sigurno nisu svi jednako odgovorni, ali to je stvar Tužilaštva, neka kaže ko je ili da nije niko odgovoran”, kaže Nikšić.