GTE
0

Neće biti problema u snabdijevanju BiH gasom?

SRNA
BiH će moći da pokrije potrebe za gasom i ukoliko predstojeća zima bude oštrija nego što je uobičajeno, navodi se u godišnjoj prognozi evropskog Udruženja gasnih operatera (GTE).

U slučaju izuzetno oštre zime, ocjenjuje GTE, stopa iskorištenosti gasnih kapaciteta BiH bila bi 100 odsto, a prilikom uobičajenih zimskih temperatura 82 odsto, pišu "Nezavisne novine".

Udruženje GTE provelo je istraživanje u 23 članice EU, uz izuzetak Malte, Letonija, Estonije i Kipra, te u Hrvatskoj, Švicarskoj, Norveškoj, BiH, Srbiji i Makedoniji.

Od zemalja obuhvaćenih istraživanjem jedino Hrvatska nema kapacitete koji bi bili dovoljni za podmirivanje potražnje u slučaju oštrije zime, te je stopa iskorištenosti 126 odsto, dok ostale države regije uglavnom mogu zadovoljiti potrebe.

"Ne očekujemo probleme u snabdijevanju tokom zime. Zasad nema najava o tome. Jedina nevolja koja nas može pogoditi jeste ponavljanje prošlogodišnjeg gasnog spora između Rusije i Ukrajine. U razgovoru sa predstavnicima 'Gasproma' rečeno mi je da Ukrajinci za sada redovno plaćaju gas, ali ako jedna faktura ne bude plaćena na vrijeme može doći do problema", ističe Almir Bečarević, direktor "BH gasa", te dodaje da su najkritičniji mjeseci januar i februar kada su i temperature najniže.

On je naveo da tokom najvećih hladnoća, kada temperatura padne 10 ili 15 stepeni ispod nule, BiH troši između 1,6 i 1,7 miliona metara kubnih gasa dnevno, dok se kod normalnih prilika potrošnja kreće od milion do 1,5 miliona metara kubnih u zavisnosti od vremena.

"Imamo izuzetnu saradnju sa 'Srbijagasom' i u slučaju potrebe međusobno se pomažemo", rekao je Bečarević.
Prema njegovim riječma, sadašnje cijene gasa sigurno ostaju na snazi do kraja godine, dok će za narednu biti razmatrane.