biznis
0

Nafta iznad 92 dolara u očekivanju ekonomskog rasta

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Cijene nafte nastavile su danas da rastu iznad 92 dolara za barel, podstaknute očekivanjima da će se globalni ekonomski oporavak ubrzati.

Američka sirova nafta je danas oko podneva u Evropi ugovarana 77 centi u porastu, po 92,15 dolara za barel, pošto je prethodno ojačala na 92,20 dolara, na najviši nivo od oktobra 2008. godine.

U petak, posljednjeg dana ugovaranja u prošloj godini, cijena nafte je zaključena na 91,38 dolara za barel, čime je ostvaren godišnji rast od oko 15 posto.

To je ujedno bila najviša cijena na kraju godine od 2007.

Nafta marke "brent" je u Londonu bila u porastu 1,20 dolara i ugovarana je po 95,95 dolara za barel, ispod prethodnog dnevnog maksimuma od 96,04 dolara, koji je također bio najviša cijena od početka oktobra 2008.

Aktivnost na tržištima je bila slaba, prenijele su novinske agencije.

Pojedini analitičari smatraju da je ovo jačanje cijena nafte spekulativnog karaktera, s obzirom na to da nije zasnovano na osnovnim činiocima.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) je saopćila da na svjetskom tržištu ima dovoljno isporuka te sirovine i da neće uvesti nikakvu izmjenu u proizvodnju, osim u slučaju ubjedljivog poremećaja bilansa isporuka i tražnje.